Mamy nie opuszczać domów, wiec warto powstrzymać się przed wymarszem do piekarni po chleb. Bo akurat chleb, bułki, chałki możemy sobie bez problemu upiec w domu. Wystarczy mąka, woda, drożdże, odrobina cukru, soli, oleju i dowolne ziarna. I proszę nie lamentować, bo nie święci garnki lepią. To proste. Wystarczy odrobina chęci. Czasu nam przecież teraz nie brakuje… 😉
Ps.
Takie pieczywo można zjadać od razu świeże. Bez strat walorów sensorycznych znosi przechowywanie 3-4 dni. Można je też z powodzeniem mrozić.
Chlebki mini z ziarnem
(6 sztuk)
Składniki:
– 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
– 2 szklanki wody
– 2 łyżki cukru
– 750 g mąki pszennej typ 500 g (5 czubatych szklanek)
– 3 łyżki stołowe siemienia lnianego (można bez)
– 3 łyżki stołowe ziarna słonecznika (można bez)
– 3 małe łyżeczki soli
– 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Do miski wlać wodę. Dodać drożdże, cukier i wymieszać.
- Gdy się rozpuści dodać sól, ziarno i olej.
- Na koniec mąkę. Wymieszać dobrze, żeby nie było nigdzie sypkiej mąki. Nie wyrabiać!
- Miskę z ciastem zawinąć szczelnie folią spożywczą (typu stretch) i odstawić na minimum 6 godzin. Może być nawet całą noc.
- Po tym czasie ciasto wyjąć i lekko przerobić w misce, w razie potrzeby podsypując mąką. Konsystencja ciasta będzie gładka, aksamitna, ale dość luźna i taka ma być. Ciasto, choć bardzo zimne, powinno bez problemu odchodzić od miski. Jak ktoś nie lubi rękami, to można je bez kłopotu przerobić przesuwając po krawędziach łyżką.
- Ciasto podzielić na 6 równych części i każdą z nich uformować w długi paluch. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć w 3-4 miejscach nożyczkami do ziół lub drobiu. Można też ostrym nożem.
- Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Można posmarować rozmąconym jajem, albo mlekiem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Wstawić chlebki do nagrzanego piekarnika i piec w tej temperaturze 35 minut.
- Gdy chlebki upieczone posmarować gorące wodą z wierzchu. Dzięki temu zabiegowi będą się ślicznie błyszczeć. Wystudzić na kratce.
- Takie pieczywo należy przechowywać luzem w chlebaku drewnianym lub zawinięte w ściereczkę bawełnianą. Doskonale nadaje się też do mrożenia.