Cebularze

Szukałam pomysłu na obiad. Była szynka, był kurczak, pierogi, naleśniki, fasolka po bretońsku… Trzeba wymyślić coś nowego. Innego. Mamy drożdże, mąkę, cebulę, pieczarki. Zatem: raz, dwa, trzy – cebularze zrobisz Ty 😉

Cebularze

(porcja na 5 sztuk)

Ciasto

Składniki:

  • 50 g drożdży świeżych (pół kostki)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Farsz

Składniki:

  • 3 średnie cebule (300 g)
  • 10 pieczarek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • mak – do posypania
  • zioła prowansalskie, oregano – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże włożyć do miseczki. Zalać wodą. I wsypać cukier. Wymieszać. Na wierzch posypać 1 łyżkę mąki pszennej. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do spienionego rozczynu wbić jajo, wsypać pozostałą część mąki, sól. Na koniec dodać olej.
  3. Wyrobić ciasto na gładką masę.
  4. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki zasypuje się jednocześnie i po zadanym czasie wyrabiania wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa – polecam 😊
  5. Po wyrobieniu ręcznym lub maszynowym ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej. Czas wyrastania bywa różny. Jest zależny od temperatury w pomieszczeniu, temperatury wody użytej do ciasta. Najlepiej zaglądać co 10 minut pod ściereczkę, żeby nie dopuścić do sytuacji, gdy ciasto przerośnie.
  6. W tym czasie można przygotować farsz. Cebule obrać i pokroić w piórka. Przesmażyć na łyżce oleju na patelni.
  7. Umyte pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, na patelni.
  8. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski i przerobić w dłoniach. Podzielić na 6 równych części. Każdą z nich ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki położyć w odległości od siebie.
  9. Na każdy cebularz nakładać porcję cebuli i pieczarek. Posypać odrobiną maku. Odstawić blachę na 10 minut do napuszenia się ciasta.
  10.  
  11. Wstawić cebularze do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku przez czas około 25 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Piec do zrumienienia.
  12. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz