Niesamowite ciasto drożdżowe z cynamonem i cukrem trzcinowym. Wygląda bardzo oryginalnie i wykwintnie. A to nic innego, jak proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe. Cała tajemnica tkwi w sposobie formowania. Bo pojedyncze kromeczki powstałe przez złożenie pasów ciasta, układa się w formie do pieczenia pionowo. Drożdżowe kromeczki ciasta posklejane są przepysznym, klejącym nadzieniem z cynamonu, masła i cukru. Pojedyncze kromki odrywa się od całości, dzięki czemu ciasta nie trzeba już kroić nożem. Podczas pieczenia dom zamienia się w krainę maślano-cynamonową. Cudnie!!! 😊
Drożdżowy listkowiec
(forma keksowa 30 cm na 12 cm)
Ciasto drożdżowe
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- ¾ szklanki mleka (150 ml)
- 3 łyżki stołowe cukru (40 g)
- 3,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
- ¼ łyżeczki soli
- 2 całe jajka
- 50 g masła
Nadzienie do posmarowania
Składniki:
- 70 g masła
- 6 łyżek cukru trzcinowego (80 g)
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć do miski. Dosypać cukier i wlać lekko ciepłe mleko. Rozmieszać, aby rozpuścić cukier i drożdże. Zasypać 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić zaczyn do wyrośnięcia na 10 minut.
- Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Na środek wlać wyrośnięty zaczyn, rozmącone jajka , sól i roztopione wystudzone masło.
- Wyrobić ciasto. Można do tego celu użyć robota kuchennego z hakiem, albo maszyny do wyrabiania chleba.
- Ciasto wyrobione powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu podwojenia objętości – ok. 20 minut.
- W tym czasie rozgrzać w szklance masło i odstawić do przestudzenia. W drugiej szklance cukier wymieszać z cynamonem.
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Przegnieść delikatnie i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm na 60 cm.
- Rozwałkowany placek posmarować równomiernie roztopionym masłem (pozostawiając w szklance 1 łyżkę masła do posmarowania wierzchu przed pieczeniem) i posypać cukrem z cynamonem (również pozostawiając 1-2 łyżki posypki na wierzch ciasta).
- Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze około 30 cm na 10 cm). Paski ułożyć jeden na drugim.
- Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x10cm).
- Pakieciki 6 warstwowych kawałków wkładać do formy do pieczenia na pionowo.
- Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę – ok. 15 minut.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć i posmarować pozostałą częścią masła i posypać pozostałą posypką.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 150°C.
- Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w piekarniku, żeby sobie doszło.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjmować z blaszki dopiero, gdy przestygnie, żeby nie połamać, gdy gorące.
Super przepis 😊U mnie w domu wszystkim bardzo posmakowało to ciasto 😊
Bardzo się cieszę 🙂