Drożdżowy listkowiec

Niesamowite ciasto drożdżowe z cynamonem i cukrem trzcinowym. Wygląda bardzo oryginalnie i wykwintnie. A to nic innego, jak proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe. Cała tajemnica tkwi w sposobie formowania. Bo pojedyncze kromeczki powstałe przez złożenie pasów ciasta, układa się w formie do pieczenia pionowo. Drożdżowe kromeczki ciasta posklejane są przepysznym, klejącym nadzieniem z cynamonu, masła i cukru. Pojedyncze kromki odrywa się od całości, dzięki czemu ciasta nie trzeba już kroić nożem. Podczas pieczenia dom zamienia się w krainę maślano-cynamonową. Cudnie!!! 😊

Drożdżowy listkowiec

(forma keksowa 30 cm na 12 cm)

Ciasto drożdżowe

 Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki mleka (150 ml)
  • 3 łyżki stołowe cukru (40 g)
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 całe jajka
  • 50 g masła

Nadzienie do posmarowania

Składniki:

  • 70 g masła
  • 6 łyżek cukru trzcinowego (80 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć do miski. Dosypać cukier i wlać lekko ciepłe mleko. Rozmieszać, aby rozpuścić cukier i drożdże. Zasypać 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i odstawić zaczyn do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Na środek wlać wyrośnięty zaczyn, rozmącone jajka , sól i roztopione wystudzone masło.
  3. Wyrobić ciasto. Można do tego celu użyć robota kuchennego z hakiem, albo maszyny do wyrabiania chleba.
  4. Ciasto wyrobione powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu podwojenia objętości – ok. 20 minut.
  5. W tym czasie rozgrzać w szklance masło i odstawić do przestudzenia. W drugiej szklance cukier wymieszać z cynamonem.
  6. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Przegnieść delikatnie i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm na 60 cm.
  8. Rozwałkowany placek posmarować równomiernie roztopionym masłem (pozostawiając w szklance 1 łyżkę masła do posmarowania wierzchu przed pieczeniem) i posypać cukrem z cynamonem (również pozostawiając 1-2 łyżki posypki na wierzch ciasta).
  9.  
  10. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze około 30 cm na 10 cm). Paski ułożyć jeden na drugim.
  11. Kolejno pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x10cm).
  12. Pakieciki 6 warstwowych kawałków wkładać do formy do pieczenia na pionowo.
  13. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę – ok. 15 minut.
  14. Wyrośnięte ciasto wyjąć i posmarować pozostałą częścią masła i posypać pozostałą posypką.
  15. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 150°C.
  16. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w piekarniku, żeby sobie doszło.
  17. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjmować z blaszki dopiero, gdy przestygnie, żeby nie połamać, gdy gorące.
  18.  

 

2 Responses

Dodaj komentarz