Rożki-piwoszki ze śliwką

Z drożdżami w sklepach bywa problem. Postanowiłam zrobić coś z niczego. Małe ciasteczka, do zrobienia których nie potrzeba zbyt wielu składników. Należy naruszyć jedynie żelazne zapasy męża, w napój alkoholowy na bazie chmielu 😊 Żeby nie było – ciasteczka są składkowe. Ja dałam marmoladę ze śliwek – własnej roboty 😊

Rożki-piwoszki ze śliwką

(40 sztuk)

Składniki:

– 3 szklanki mąki

– ½ szklanki piwa

– 200 g masła (1 kostka)

– 40 łyżeczek marmolady śliwkowej (lub innego ulubionego dżemu)

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki przesiać mąkę.
  2. Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do przesianej mąki. Następnie wlać piwo.
  3. Zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić je do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Ciasto wyjąć i rozwałkować na cienki placek, grubości ok. 2 milimetry. Placek pokroić na kwadraty tej samej wielkości.
  5. Na środek każdego kwadracika położyć łyżeczkę marmolady lub dżemu.
  6. Skleić przeciwległe rogi każdego kwadracika ze sobą. Tworząc kopertkę.
  7. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni na przez 15-20 minut.
  9. Ciasteczka muszą mieć złoty kolor.
  10. Można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz