Lubicie pieczywo czosnkowe? Bagietki? Bułeczki? To ja mam pomysł na chleb. Pięknie wyrośnięty, okazały i pofalowany na wierzchu. Chrupiąca skórka i ten zniewalający zapach… W środku kawałki ciasta przedzielone masłem z ziołami i czosnkiem. Nie trzeba go kroić, bo fragmenty oddzielają się same. Wyśmienicie smakuje na ciepło i w zasadzie, to by było na tyle. Bo na zimno nie da się go jeść, bo… nie zostaje na stole do wystudzenia. Rozchodzi się tuż po wyjęciu z piekarnika. Taki szybki chlebek 😉
Chlebek czosnkowo-ziołowy
(tortownica o średnicy 24 cm)
Ciasto
Składniki:
- 40 g drożdży świeżych lub 11 g drożdży suchych
- pół łyżeczki cukru
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (300 ml)
- 3 pełne szklanki mąki pszennej (600 g)
- 2 łyżeczki soli
- 1/5 szklanki oleju (40 ml)
Masełko ziołowe
Składniki:
- 100 g masła
- 1 mała cebula (70 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 4 gałązki świeżej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka płaska soli
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże przełożyć do miski. Dosypać cukier i wlać ciepłą wodę. Zasypać po wierzchu 1 łyżką stołową mąki pszennej. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże ruszyły.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto.
- Można do tego celu użyć robota kuchennego z hakiem, albo maszyny do wyrabiania chleba. Ciasto wyrobione powinno być miękkie i elastyczne.
- Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu podwojenia objętości – ok. 20 minut.
- W tym czasie przygotować masełko czosnkowe. W miseczce umieścić miękkie masło, obraną cebulę, czosnek bazylię, pietruszkę i sól. Zblendować blenderem na jednolitą masę.
- Wyrośnięte ciasto chlebowe przełożyć na blat posypany lekko mąką.
- Przegnieść delikatnie i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm na 40 cm, grubości ok. 0,5 cm.
- Rozwałkowany placek posmarować równomiernie masłem czosnkowym.
- Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 7 pasków szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zwinąć w dłoniach, niczym harmonijkę. Raz do wierzchu, raz na zewnątrz.
- Harmonijki układać pionowo w tortownicy. Jedną obok drugiej. Będą wolne przestrzenie, bo podczas rośnięcia ciasto wypełni całą tortownicę.
- Uformowany chlebek pozostawić do wyrośnięcia w piekarniku podgrzanym do 50 stopni Celsjusza. Na ok. 10 minut.
- Po wyrośnięciu grzałkę piekarnika podkręcić na 180 stopni Celsjusza i piec 40 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
- Najsmaczniejszy chlebek na ciepło z kefirem.