Chlebek czosnkowo-ziołowy

Lubicie pieczywo czosnkowe? Bagietki? Bułeczki? To ja mam pomysł na chleb. Pięknie wyrośnięty, okazały i pofalowany na wierzchu. Chrupiąca skórka i ten zniewalający zapach… W środku kawałki ciasta przedzielone masłem z ziołami i czosnkiem. Nie trzeba go kroić, bo fragmenty oddzielają się same. Wyśmienicie smakuje na ciepło i w zasadzie, to by było na tyle. Bo na zimno nie da się go jeść, bo… nie zostaje na stole do wystudzenia. Rozchodzi się tuż po wyjęciu z piekarnika. Taki szybki chlebek 😉

Chlebek czosnkowo-ziołowy

(tortownica o średnicy 24 cm)

Ciasto

Składniki:

  • 40 g drożdży świeżych lub 11 g drożdży suchych
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (300 ml)
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej (600 g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/5 szklanki oleju (40 ml)

Masełko ziołowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 mała cebula (70 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 gałązki świeżej natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka płaska soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże przełożyć do miski. Dosypać cukier i wlać ciepłą wodę. Zasypać po wierzchu 1 łyżką stołową mąki pszennej. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże ruszyły.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto.
  3. Można do tego celu użyć robota kuchennego z hakiem, albo maszyny do wyrabiania chleba. Ciasto wyrobione powinno być miękkie i elastyczne.
  4. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do momentu podwojenia objętości – ok. 20 minut.
  5. W tym czasie przygotować masełko czosnkowe. W miseczce umieścić miękkie masło, obraną cebulę, czosnek bazylię, pietruszkę i sól. Zblendować blenderem na jednolitą masę.
  6.  
  7. Wyrośnięte ciasto chlebowe przełożyć na blat posypany lekko mąką.
  8. Przegnieść delikatnie i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm na 40 cm, grubości ok. 0,5 cm.
  9. Rozwałkowany placek posmarować równomiernie masłem czosnkowym.
  10. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 7 pasków szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zwinąć w dłoniach, niczym harmonijkę. Raz do wierzchu, raz na zewnątrz.
  11. Harmonijki układać pionowo w tortownicy. Jedną obok drugiej. Będą wolne przestrzenie, bo podczas rośnięcia ciasto wypełni całą tortownicę.
  12. Uformowany chlebek pozostawić do wyrośnięcia w piekarniku podgrzanym do 50 stopni Celsjusza. Na ok. 10 minut.
  13. Po wyrośnięciu grzałkę piekarnika podkręcić na 180 stopni Celsjusza i piec 40 minut.
  14. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
  15. Najsmaczniejszy chlebek na ciepło z kefirem.

 

Dodaj komentarz