Po serii ciast, dań mięsnych, chlebów i surówek przyszedł czas na… zupę. Tak, tak – piszę to ja – dietetyczka – nie należąca do miłośniczek zup. Jeśli już gotuję, to staram się wybierać zupy, w których znajduje się spora porcja warzyw. Dlatego dziś na naszym stole zupa kapuśniak. Zwykła i prosta w przygotowaniu. Kwaskowata i wyrazista. Sycąca i bardzo smaczna.
Zupa kapuśniak
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 4 szklanki wody – do wywaru
- 1 wędzona kostka schabowa (10 cm)
- 1 listek laurowy
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 stołowa łyżka majeranku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 10 plasterków wędzonej szynki (200 g)
- 2 szklanki wody do ziemniaków
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka soli
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę na wywar. Włożyć kostkę wędzoną. Dodać pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, listek laurowy oraz połowę soli. Gotować około godziny, aż wywar stanie się esencjonalny. Kostkę wyjąć.
- Kapustę pokroić na desce. Dodać do wywaru, dosypać majeranek rozcierając go w dłoniach. Kapustę gotować do miękkości. Około godziny.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w 2 szklankach wody z pozostałą ilością soli – około 20 minut. Uważać, aby nie rozgotować. Należy pamiętać, aby ziemniaki do kapuśniaku zawsze gotować oddzielnie. W wodzie z wywarem z kapustą nie ugotują się, a jedynie zdębieją. Tak działa na ziemniaki kwas z kapusty.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju roślinnym. Po 2 minutach smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Podsmażyć do zrumienienia.
- Do ugotowanej do miękkości kapusty dodać: przesmażoną cebulkę z szynką i ugotowane ziemniaki. Można też dodać wody z gotowanych ziemniaków w zależności od tego, jaką konsystencję zupy chcecie uzyskać. Całość zupy zagotować.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem.