Zupa kapuśniak

Po serii ciast, dań mięsnych, chlebów i surówek przyszedł czas na… zupę. Tak, tak – piszę to ja – dietetyczka – nie należąca do miłośniczek zup. Jeśli już gotuję, to staram się wybierać zupy, w których znajduje się spora porcja warzyw. Dlatego dziś na naszym stole zupa kapuśniak. Zwykła i prosta w przygotowaniu. Kwaskowata i wyrazista. Sycąca i bardzo smaczna.

Zupa kapuśniak

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 4 szklanki wody – do wywaru
  • 1 wędzona kostka schabowa (10 cm)
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 stołowa łyżka majeranku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 10 plasterków wędzonej szynki (200 g)
  • 2 szklanki wody do ziemniaków
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka soli
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę na wywar. Włożyć kostkę wędzoną. Dodać pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, listek laurowy oraz połowę soli. Gotować około godziny, aż wywar stanie się esencjonalny. Kostkę wyjąć.
  2. Kapustę pokroić na desce. Dodać do wywaru, dosypać majeranek rozcierając go w dłoniach. Kapustę gotować do miękkości. Około godziny.
  3. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w 2 szklankach wody z pozostałą ilością soli – około 20 minut. Uważać, aby nie rozgotować. Należy pamiętać, aby ziemniaki do kapuśniaku zawsze gotować oddzielnie. W wodzie z wywarem z kapustą nie ugotują się, a jedynie zdębieją. Tak działa na ziemniaki kwas z kapusty.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju roślinnym. Po 2 minutach smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Podsmażyć do zrumienienia.
  5. Do ugotowanej do miękkości kapusty dodać: przesmażoną cebulkę z szynką i ugotowane ziemniaki. Można też dodać wody z gotowanych ziemniaków w zależności od tego, jaką konsystencję zupy chcecie uzyskać. Całość zupy zagotować.
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem.

Dodaj komentarz