Babka bananowa z rodzynkami

Nadszedł czas na Wielkanocną Babę. Odświętną i wyjątkową. Taką, która będzie inna, niż wszystkie dotychczasowe babki publikowane przeze mnie. Bo to nie będzie babka drożdżowa, nie będzie też ucierana, ani nie będzie piaskowa. Ale za to będzie to babka… bananowa! Słodka, mięciutka, puszysta. Przepięknie pachnąca i wzbogacona w rodzynki. Taka jest – moja Wielkanocna Baba z rodzynkami. Baba z jajem, posadzona na utkanym własnoręcznie gnieździe z wierzby 😊

Babka bananowa z rodzynkami

(forma na babkę o średnicy 25 cm)

Składniki:

– 3 dojrzałe banany (350 g miąższu banana bez skóry)

– 2 jaja

– 3/4 szklanki cukru

– 1 cukier wanilinowy

– ½ szklanki oleju (130 g)

– 2 szklanki mąki (300 g)

– 1 łyżeczka sody

– 1 łyżeczka kakao

– ½ szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozdrobnić blenderem banany. Dodać jaja, cukry i olej. Zblendować.
  2. Łyżką wmieszać mąkę, sodę i kakao. Na koniec dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto odstawić na 10 minut.
  4. Formę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Ważne, aby wysmarować i wysypać bułką także kominek.
  5. Masę ciasta przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Przed wyłączeniem sprawdzić jeszcze patyczkiem, czy na pewno babka w środku wypieczona. Czas pieczenia może zależeć od formy. W formie z kominkiem będzie na pewno krótszy, niż w jednolitej blaszce.

 

 

 

Dodaj komentarz