Szakszuka

W czasie kwarantanny m臋偶owie si臋 nudz膮 馃槉 M贸j ma艂偶onek uskutecznia podr贸偶e kulinarne i podrzuca pomys艂y do gotowania. Przyznam, 偶e inwencji tw贸rczej w kuchni mi nie brakuje i ch臋tnie realizuj臋 sugestie na zam贸wienie. Dlatego dzi艣 na 艣niadanie jedli艣my szakszuk臋, czyli wielki ba艂agan na talerzu. Danie egzotyczne sk艂adaj膮ce si臋 z cebuli, kolorowych papryk, koncentratu pomidorowego, przyprawionego kuminem rzymskim. W tej bazie warzywnej piecze si臋 (bo trudno to nazwa膰 sma偶eniem, czy te偶 gotowaniem) jajka na patelni. Wa偶ne, aby w trakcie przyrz膮dzania ich nie rusza膰. Tak po polsku, to troch臋 sadzone jajko na warzywach. Smak zupe艂nie zaskakuj膮cy i dla nas nieznany. Kumin rzymski odpowiada za orientalny charakter potrawy.聽Pyszna alternatywa naszej 艣niadaniowej jajecznicy. Z pieczywem swojego wypieku 鈥 wyborna wariacja. Polecam!

Szakszuka

(porcja dla 2 os贸b)

Sk艂adniki:

  • 1 du偶a cebula, najlepiej cukrowa
  • 1 艂y偶ka oleju ro艣linnego
  • p贸艂 papryki czerwonej
  • p贸艂 papryki 偶贸艂tej
  • p贸艂 papryki zielonej
  • 6 艂y偶eczek koncentratu pomidorowego
  • 1 艂y偶ka mas艂a
  • 2 jaja
  • s贸l, pieprz, kumin rzymski mielony 鈥 do smaku

Spos贸b przygotowania:

  1. Cebul臋 obra膰, pokroi膰 w drobn膮 kostk臋. Ja u偶y艂am cebuli cukrowej, bo delikatniejsza w smaku ni偶 zwyk艂a. Cebul臋 zeszkli膰 na oleju.
  2. Papryki umy膰, pokroi膰 w kostk臋. Doda膰 do cebuli i dusi膰 2 minuty na ma艂ym ogniu.
  3. Doda膰 koncentrat pomidorowy i mas艂o. Dusi膰 kolejne 5 minut na niewielkim ogniu, tak aby warzywa zmi臋k艂y. Doprawi膰 je do smaku sol膮, pieprzem i kuminem rzymskim.
  4. Gdy warzywa maja konsystencj臋, kt贸ra b臋dzie odpowiada膰, rozgarn膮膰 w nich wg艂臋bienia w ilo艣ci jajek, kt贸re b臋d膮 wbijane.
  5. We wg艂臋bienia wbi膰 jaja. Ostro偶nie, aby nie uszkodzi膰 偶贸艂tek. Podobnie, jak podczas wbijania jajek sadzonych.
  6. Zamkn膮膰 patelni臋 pokrywk膮 i dusi膰 ca艂o艣膰 kilka minut. Nie porusza膰 patelni膮, ani nie przegarnia膰 warzyw. Trzyma膰 na ma艂ym ogniu tak d艂ugo, aby jajka 艣ci臋艂y si臋 do konsystencji, kt贸r膮 lubicie. 呕贸艂tko powinno zosta膰 p艂ynne, a bia艂ko powinno by膰 艣ci臋te.
  7. Podawa膰 z dobrej jako艣ci pieczywem. Najlepiej swojej roboty 馃槉

 

 

2 Responses

Dodaj komentarz