Bułeczki ziemniaczane z soczewicą

Czas odpocząć troszkę od pieczystego i wszelakich słodkości 😊 Zostało Wam może ziemniaków z obiadu z dnia wczorajszego? To świetnie! Absolutnie nie można ich wyrzucać. Postuluję w kuchni zasadzie Zero Waste i nadam im drugie życie. I powiem Wam, że wcale nie gorsze. Dziś bułeczki ziemniaczane z soczewicą. Ziemniaczane, bo ciasto, z którego powstały to w znaczącej części właśnie gotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie z dnia poprzedniego. Dziś obiad bezmięsny: bułeczki ziemniaczane z soczewicą z czerwonym barszczem. Danie idealne!

Bułeczki ziemniaczane z soczewicą

(20 sztuk)

Ciasto

Składniki:

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz

Składniki:

  • 220 g suchego ziarna zielonej soczewicy
  • 2 duże cebule (200 g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz – do smaku

1 rozmącone jajo – do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, dodać mąkę, jaja, sodę i proszek. Zarobić gładkie ciasto.
  2. Przygotować farsz. Soczewicę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wodę odlać, ziarno odparować z pozostałości wody. Ziarno wystudzić.
  3. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
  4. Dodać do soczewicy. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi być wyraźny, żeby nie zniknął smakowo w bułeczce.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny. Rozwałkować, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki, na placek grubości ok. 2 cm. Wycinać kółka średnicy dłoni.
  6.  
  7. Na środek każdego kółeczka kłaść po 1 stołowej łyżce farszu. Zalepić jak pierożek, a następnie podwinąć boki do środka. Zostawiając szew na dole uformować bułeczkę. Układać bułeczki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze 30 minut. Bułeczki gotowe, gdy wyraźnie zarumienione.
  10. Wybornie smakują z barszczem czerwonym.

Dodaj komentarz