Bułeczki serowe

Zobaczyłam u koleżanek Ewy i Bogusi pączki. Ale, że ja smażyć na głębokim tłuszczu nie lubię, więc postanowiłam pączusie upiec. Co uzyskałam po wyjęciu z piekarnika? Nie uwierzycie – pyszne serowe bułeczki. Delikatne, leciutkie, puchate. Świetny pomysł do śniadania i do kawy, bo są słodkawe. Smarowane marmoladą, serkiem, dżemem, jak znalazł. Ja moje troszeczkę polukrowałam, bo przecież miały być pączusiami w pierwotnym zamyśle 😊

Bułeczki serowe

(27 sztuk)

Ciasto serowe

Składniki:

– 330 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)

– 4 łyżki cukru pudru

– 3 jaja

– 5 kropel aromatu waniliowego

– 2,5 szklanki mąki pszennej (370 g)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– pół łyżeczki sody

– mąka do podsypania podczas wałkowania

– 1 jajko rozmącone do posmarowania

Lukier

Składniki:

  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozdrobnić blenderem. Dodać cukier, jaja i aromat. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Do sera dodać składniki suche i zagnieść elastyczne ciasto.
  4. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1 cm. W razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawać kółeczka szklanką.
  5. Formować kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.
  7. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć bułeczki i piec w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Wystudzić na kratce.
  8. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem na lukier. Wystudzone bułeczki polać lukrem. Jeśli będą zbyt ciepłe, to lukier będzie spływał.

Dodaj komentarz