Dorsz smażony w migdałach

Smażę w domu niezwykle rzadko. Ale jest jedno danie, o które od dawna prosił bardzo Olek. Mój syn ubóstwia wigilijną rybę, którą przygotowuje ciocia Agnieszka. To niezwykła ryba, bo smażona w panierce z płatkami migdałowymi. Nie raz pytałam, jak ją zrobić, ale nie było okazji do jej przygotowania. Teraz, gdy wspólnie gotujemy i ustalamy menu na każdy kolejny dzień, Olek wrócił do tematu. Jeszcze jeden telefon do cioci, żeby się upewnić co do szczegółów i mamy dorsza w panierce z migdałami na obiad. Na pewno nie jest tak pyszny, jak cioci Agnieszki, ale rodzina zachwycona. Syn skwitował: „no, ryba bardzo dobra mamo, ale trochę mało…” 😉 Mąż: „mogłabyś to danie powtórzyć, żono” 😊

Dorsz smażony w migdałach

(3 porcje)

Składniki:

  • 3 kawałki polędwiczki z dorsza lub innej ryby morskiej (ok. 600 g)
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 g płatków migdałowych
  • sól – do smaku
  • olej – do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Takie, żeby stanowiły pojedyncze porcje. Będą lepiej się smażyły.
  2. Każdy kawałek ryby najpierw obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i migdałach.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć w nim każdy kawałek ryby. Do momentu zrumienienia. Solić dopiero po usmażonej stronie. Jeśli ryba zostanie posolona wcześniej, to puści wodę, a ta spowoduje pryskanie tłuszczu.
  4. Usmażone kawałki zdejmować na ręczniczek papierowy, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  5. Doskonale smakuje z surówką z kapusty pekińskiej w zalewie: http://ladydieta.pl/2020/04/16/surowka-z-kapusty-pekinskiej-w-marynacie/

Dodaj komentarz