Tuńczyk z pomidorowym makaronem

Ja jakoś tak temat rybny kontynuuję. Bo ryba – podobno – wpływa na wszystko 😊

Zatem na poprawę samopoczucia danie z tuńczykiem. Świetny pomysł na obiad. A skąd się wziął? Troszkę od tyłu zaczęłam, bo miałam ugotowany makaron do zagospodarowania. Szukałam koncepcji, co do makaronu. Sos pomidorowy niedawno był, spaghetti było, jajo było, szpinak był… Ale tuńczyka w mojej diecie dawno nie było. Do niego cebula, pomidor suszony i koncentrat. Prosta i szybka potrwa z kilku składników. I pyszny posiłek obiadowy gotowy! 😊

Tuńczyk z pomidorowym makaronem

(porcja dla 5 osób)

Składniki:

  • 380 g makronu ugotowanego
  • 1 duża cebula (200 g)
  • 2 łyżki stołowe oleju z suszonych pomidorów
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (100 g)
  • natka pietruszki – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente. Ja wykorzystałam już ugotowany makaron, z poprzedniego dnia.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pomidorów suszonych i przesmażyć na nim cebulę na rumiano.
  4. Pomidory suszone pokroić w paski i dodać do cebuli.
  5. Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć na patelnię. Dodać makaron i smażyć 5 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy..
  6. tuńczyka i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Pomidory pokroić w paski. Dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Chwilę podsmażyć i dodać koncentrat.
  7. Wymieszać. Posypać pietruszką.
  8. Danie dobrze smakuje również na zimno.

 

Dodaj komentarz