Bułki śniadaniowe

Zawsze mówiliśmy o nich: „bułki z przecięciem”. Czasem chłopcy nazywali te bułki troszkę inaczej, ale to nie miejsce na mniej i bardziej nieprzyzwoite określenia 😉 Nazwy chyba nie trzeba tłumaczyć, bo każdy widzi, jak ta bułka wygląda i co charakterystycznego posiada. Jak poszłam na studia do wielkiego miasta Warszawy, to się dowiedziałam, ze te bułki noszą nazwę: „bułki poznańskie”. Do dziś dnia nie wiem, czemu. Co taka bułka ma wspólnego z Poznaniem? Bo, że z przecięciem ma, to widać gołym okiem. Pyszna, śniadaniowa, zniewalająca zapachem świeżego pieczywa, buła. Taka, jak z piekarni. Z czasów, gdy byłam piękna i młoda 😉

Bułki śniadaniowe

(9 sztuk)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1 niepełna szklanka wody (200 g)
  • ¼ szklanki mleka (50 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 3 ¼ szklanki mąki pszennej (475 g)
  • 30 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajo rozmącone do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże połamać do miseczki, dodać letnią wodę i ciepłe mleko. Dosypać cukier i wymieszać, żeby drożdże i cukier uległy rozpuszczeniu. Po wierzchu posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, jajo, mąkę. Zarobić ciasto wstępnie. Na koniec dodać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić elastyczne ciasto.
  3. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przerobić na stolnicy, żeby wypuścić z niego jak najwięcej powietrza. Ciasto podczas przerabiania „piszczy” w dłoniach.
  4. Ciasto uformować w wałek i pociąć na 9 równych części. Jeśli przetnie się na 8, bo tak łatwiej, to z największych porcji ciasta należy odjąć na powstanie 9 bułeczki.
  5. Z każdej porcji ciasta uformować w dłoniach kuleczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem 3 na 3 sztuki. Każdą bułeczkę naciąć nożem lub nożyczkami dość głęboko.
  6. Posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego blachę z wyrośniętymi bułkami. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
  8. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz