Bułeczki kajzerki

Lubicie świeże, obłędnie pachnące, kusząco chrupiące bułeczki do śniadania? To mam dla Was świetny pomysł na domowe kajzerki. Są pyszne, mięciutkie w środku i mają ogromną zaletę – nie trzeba po nie jechać do sklepu. Bez problemu przygotujecie je we własnej kuchni. Czas oczekiwania na 12 bułeczek to zaledwie 65 minut. A pracy przy nich niewiele, bo tylko zagnieść ciasto i uformować. Najwięcej trwa rośnięcie. Ale warto na taki przysmak poczekać. Spróbujcie, a nie będziecie żałować 😊

Bułeczki kajzerki

(12 sztuk)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki wody (125 g)
  • 1/2 szklanki mleka (125 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 3 ¼ szklanki mąki pszennej (475 g)
  • 20 g masła
  • 1 jajo rozmącone do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże połamać do miseczki, dodać letnią wodę i ciepłe mleko. Dosypać cukier i wymieszać, żeby drożdże i cukier uległy rozpuszczeniu. Po wierzchu posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 minut.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, jajo, mąkę. Zarobić ciasto wstępnie. Na koniec dodać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić elastyczne ciasto.
  3. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przerobić na stolnicy, żeby wypuścić z niego jak najwięcej powietrza. Ciasto podczas przerabiania „piszczy” w dłoniach.
  4. Ciasto uformować w wałek i pociąć na 12 równych części. Najprościej na pół, a każdą połowę jeszcze na 3 części. Każdą z 6 części przeciąć jeszcze raz na połowę.
  5. Z każdej porcji ciasta uformować w dłoniach kuleczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 3 na 4 sztuki. Każdą bułeczkę naciąć nożem lub nożyczkami dość głęboko – na krzyż. Posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego blachę z wyrośniętymi bułkami. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
  7. Wystudzić na kratce.

 

Dodaj komentarz