Proziaki

Proziaki to placki ciągnięte na prozie, czyli sodzie, bo tak nazywa się na Podkarpaciu sodę oczyszczoną. Proziaki trochę przypominają w smaku pieczywo pita, podpłomyki, czy grubo wypiekaną macę. Świetnie smakują z konfiturami, miodem, serkiem, czy twarożkiem z owocami. To fajny pomysł na pieczywo na wyjazdy rowerowe, czy prowiant do koszyka na wycieczkę w teren. Przede mną wariacje z różnymi dodatkami. Córka sugeruje dodatek oliwek i czosnku, a ja: szynki i ziół.

Te placki to trochę wehikuł czasu, który przeniósł mnie do okresu dzieciństwa. Moje pierwsze skojarzenie smakowe po ich ugryzieniu, dotyczyło wspomnień sprzed 35 lat. Mama robiąca w kuchni ciasto na makaron. Gdy tego ciasta zostało, Mama robiła z niego takie małe, płaskie placuszki, które układała na fajerkach kuchni kaflowej. Placuszki przypiekały się na rumiano. Czasem rosły na nich wielkie pęcherze powietrza. W kuchni pachniało wtedy pieczonym ciastem. Z niecierpliwością wspinaliśmy się na palce, żeby patrzeć, jak się pieką. Nie wolno nam było dotykać tych placuszków, bo były bardzo gorące w środku. A temperatura wewnątrz utrzymywała się jeszcze długo po zdjęciu z kuchni. Mama zdejmowała placuszki i podawała każdemu do rąk. Ależ to był przysmak!

Proziaki

(13 sztuk)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450 (250 g)
  • ½ – ¾ szklanki kefiru (ok. 150 g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cukru 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać sól, sodę, cukier. Wymieszać. Dolać kefir. Zagnieść ciasto. Jeśli zbyt twarde, to dodać kefiru, jeśli zbyt luźne dosypać mąki. Wszystko zależy od wodochłonności mąki. Ciasto powinno być lekkie, ale na tyle zwięzłe, żeby dało się rozwałkować.
  2. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką, żeby placek nie przyklejał się do stolnicy. Szklanką wykrawać kółka.
  3. Przygotowane kółka przykryć czystą ściereczką i zostawić na 30 minut.
  4. Przygotować patelnię z grubym dnie. Ja korzystam z patelni dwustronnej zamykanej Happycall. Patelnię rozgrzać i wkładać do niej placuszki. Piec po 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Można też piec na zwykłej patelni, wtedy najlepiej przykryć. Ważne, aby nie stosować dodatku tłuszczu.
  5. Najlepiej smakują ciepłe. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz