Sałatka z grillowanym serem halloumi

Zaczynamy sezon grillowania w ogrodach, na działkach i balkonach. A może by tak dziś na grilla przygotować coś nietypowego? Nie mięso, kaszankę, czy pieczarki, ale ser? Nie zwykły ser, ale cypryjski ser halloumi. Jestem nim zauroczona od ubiegłego sezonu. Jego elastyczna konsystencja urzekła mnie od pierwszego kęsa. Jest półtwardy, zwięzły, nieco gumowaty, trochę przypomina grillowany oscypek. Za to smak ma delikatny i nie posiada żadnego charakterystycznego zapachu. Jest lekko słony, ale znacznie mniej niż feta, czy sery wędzone. Posiada wysoką temperaturę topnienia, dzięki czemu świetnie się smaży i grilluje. Z warzywami smakuje niebiańsko.

Sałatka z grillowanym serem halloumi

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 100 g sera halloumi
  • 100 g liści różnych sałat (mix sałat)
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżki pestek słonecznika

Sos

Składniki:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 8 łyżek wody

Sposób przygotowania:

  1. Ser pociąć na plastry grubości 0,5 cm, ugrillować na grillu elektrycznym lub grillu na świeżym powietrzu.
  2. Sałatę wyłożyć na talerz.
  3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Wyłożyć na talerz z sałatą.
  4. Paprykę pokroić w plastry i ułożyć na sałacie. Na wierzch położyć grillowany ser.
  5. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Przestudzić.
  6. Przygotować sos: do małego słoiczka (np. po koncentracie pomidorowym) przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić pokrywkę i energicznie wstrząsnąć. Jednolitym sosem polać sałatkę. Posypać uprażonym słonecznikiem.

Dodaj komentarz