I kolejna odsłona smakowa mojej słabości. Tym razem ciasteczka owsiane osłodzone suszonymi owocami: rodzynkami, żurawiną, daktylami, morelami i suszoną śliwką. Dodałam też trochę mleka w proszku, bo lubię ten smak i zapach. Poza tym standardowo płatki owsiane, otręby, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe, siemię lniane i orzechy. I oczywiście ser chudy i jaja. Bogactwo białka, węglowodanów złożonych, błonnika i witamin z grupy B. I takie słodycze to ja uwielbiam! I dekorację wiejską i sielską też! 😉
Ciastka owsiane z suszonymi owocami
(20 sztuk)
Składniki:
- 250 g białego sera chudego
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki stołowe otrąb pszennych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki nasion sezamu
- 6 orzechów włoskich
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 4 sztuki moreli suszonych
- 4 sztuki suszonych śliwek
- 4 sztuki daktyli
Sposób przygotowania:
- Ser wymieszać blenderem z jajkami. Dodać miód i mleko w proszku. Zblendować. Do jednolitej masy dodać płatki, wiórki, otręby, siemię lniane, pestki słonecznika, ziarno sezamu, rozdrobnione orzechy, rodzynki i pokrojone w kostkę owoce suszonej żurawiny, moreli, śliwek i daktyli. Wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły wilgoć, dzięki czemu będą miększe po upieczeniu.
- Porcje masy wielkości 1 łyżki stołowej, wykładać na blachę i lekko rozpłaszczać. Do formowania użyć można pierścienia kucharskiego. Łyżkę do nakładania warto maczać w wodzie, wówczas masa się do niej nie klei. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać ciasteczka w ilości 4 na 5 sztuk.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 15 minut w tej temperaturze. Wystudzić na kratce.