Ciastka owsiane z suszonymi owocami

I kolejna odsłona smakowa mojej słabości. Tym razem ciasteczka owsiane osłodzone suszonymi owocami: rodzynkami, żurawiną, daktylami, morelami i suszoną śliwką. Dodałam też trochę mleka w proszku, bo lubię ten smak i zapach. Poza tym standardowo płatki owsiane, otręby, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe, siemię lniane i orzechy. I oczywiście ser chudy i jaja. Bogactwo białka, węglowodanów złożonych, błonnika i witamin z grupy B. I takie słodycze to ja uwielbiam! I dekorację wiejską i sielską też! 😉

Ciastka owsiane z suszonymi owocami

(20 sztuk)

Składniki:

  • 250 g białego sera chudego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki stołowe otrąb pszennych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 6 orzechów włoskich
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 sztuki moreli suszonych
  • 4 sztuki suszonych śliwek
  • 4 sztuki daktyli

Sposób przygotowania:

  1. Ser wymieszać blenderem z jajkami. Dodać miód i mleko w proszku. Zblendować. Do jednolitej masy dodać płatki, wiórki, otręby, siemię lniane, pestki słonecznika, ziarno sezamu, rozdrobnione orzechy, rodzynki i pokrojone w kostkę owoce suszonej żurawiny, moreli, śliwek i daktyli. Wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły wilgoć, dzięki czemu będą miększe po upieczeniu.
  2. Porcje masy wielkości 1 łyżki stołowej, wykładać na blachę i lekko rozpłaszczać. Do formowania użyć można pierścienia kucharskiego. Łyżkę do nakładania warto maczać w wodzie, wówczas masa się do niej nie klei. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać ciasteczka w ilości 4 na 5 sztuk.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 15 minut w tej temperaturze. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz