Zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Ja i zupa to niezbyt udana para. Zawsze czuję po niej niedosyt, jakby nie do końca spełniała moje oczekiwania. Brakuje mi uczucia spełnienia i satysfakcji dietetycznej 😉 Ale jednak zupa zupie nie równa. Wszystko zależy, co do niej wrzucimy. Dziś moja zupa to nie tylko warzywa, ale też źródło białka: filet z kurczaka i węglowodanów: makaron ryżowy. Mamy więc wszystko, czego potrzeba organizmowi, aby posiłek można było określić mianem właściwie zbilansowanego. Dodatkiem, a w zasadzie efektem specjalnym, są walory zmysłowe: orientalne aromaty i smaki pikantnie-rozgrzewające. Warzywa i makaron postaci al dente sprężynują w ustach. Wrażeń mnóstwo. I taką zupę to ja mogę polecać! 😊

Zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 350 g mięsa z fileta kurczaka
  • 1 marchew (110 g)
  • 10 cm pora (70 g)
  • 1 łyżka masła
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryki zielonej (60 g)
  • 1/3 papryki żółtej (60 g)
  • 5 pieczarek (50 g)
  • ¼ sztuki kapusty pekińskiej (100 g)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego, czyli rosołu (lub wody)
  • sól, pieprz, curry, czosnek niedźwiedzi – do smaku
  • 80 g makaronu ryżowego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kawałki 2 cm na 2 cm. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na suchej patelni przez 5 minut. Pod przykryciem.
  2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Pora przeciąć wzdłuż na pół i dokładnie umyć. Pokroić na cienkie półplasterki.
  4. Czosnek i imbir obrać ze skórek i pokroić w cienkie plasterki.
  5. Masło rozgrzać w garnku i na rozgrzane wrzucić marchew i pora. Po chwili smażenia dodać plasterki imbiru i czosnku. Smażyć na wolnym ogniu 3 minuty.
  6. Papryki umyć i pokroić w paski. Dodać do garnka. Smażyć na wolnym ogniu 1 minutę.
  7. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dodać do warzyw. Smażyć na wolnym ogniu 1 minutę.
  8. Kapustę pekińską pokroić w cienkie plastry. Dodać do warzyw. Całość podlać 1 szklanką bulionu. Dusić 5 minut. Po tym czasie dodać pozostały bulion. Zagotować. 
  9. Do zupy dodać usmażone mięso. Doprawić do smaku przyprawą curry i czosnkiem niedźwiedzim. Zagotować.
  10. Do tak przygotowanej zupy włożyć makaron ryżowy i przykryć pokrywką. Makaron sam dojdzie w ciepłej zupie w ciągu 5 minut. Nie trzeba go gotować.

Dodaj komentarz