Nuggetsy z kurczaka z sosem salsa

Dziś na obiad kurczak w formie nuggetsów, czyli złocistych kąsków w chrupiącej panierce. Do nuggetsów sos salsa i sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem. Danie nieco przypomina popularny fast food, ale to zupełnie inna wartość odżywcza i inna jakość jedzenia. Prawdziwy kurczak, prawdziwa jajko i prawdziwa mąka kukurydziana. O dziwo ta panierka zupełnie nie chłonie tłuszczu. Nie tworzy też żadnego męczącego zapachu podczas smażenia. A co najważniejsze – na długo pozostaje chrupiąca. Takiemu obiadowi nie oprze się żaden niejadek 😊 U mnie nie wystarczyło porcji dla 4 osób, bo zjadły ją – w znaczącej większości – dwie najbardziej wygłodzone postacie w naszej rodzinie. I nie żebym tu palcem kogoś wskazywać zamierzała 😉    

Nuggetsy z kurczaka z sosem salsa

(porcja dla 4 osób)

Mięso

Składniki:

– 600 g mięsa z fileta kurczaka

– sól, pieprz – do smaku

Do panierowania

Składniki:

– 3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej

– 2 jaja

– około 1/3 szklanki oleju do smażenia

Sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem

Składniki:

– 200 jogurtu naturalnego

– ¼ łyżeczki czosnku suszonego

– sól, pieprz – do smaku

– 1 świeży ogórek

Sos salsa

Składniki:

– 2 łyżki miodu

– 6 łyżek wody

– 2 łyżki sosu sojowego

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w porcje na jeden raz. Kawałki mięsa delikatnie posolić i posypać pieprzem. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  2. W tym czasie przygotować sosy. Wymieszać jogurt z czosnkiem suszonym (ostrożnie z ilością, bo nabiera mocy po uwodnieniu w jogurcie), solą i pieprzem. Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Ogórka włożyć do jogurtu. Wymieszać i doprawić do smaku, jeśli jeszcze potrzeba.
  3. W słoiku wymieszać miód z wodą. Najlepiej zakręcić nakrętkę i wytrząsnąć tak, aby miód się rozpuścił. Następnie dodać sos sojowym koncentrat i musztardę. Ponownie wytrząsnąć do połączenia się składników sosu.
  4. Oba sosy odstawić do lodówki, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Mięso wyjąć z lodówki i posypać w miseczce mąką kukurydzianą. Wlać roztrzepane widelcem jaja. I zamieszać łyżką, żeby jajko pokryło każdy kawałek mięsa.
  6. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Wkładać mięso pojedynczymi porcjami i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu do złotego koloru. Najlepiej pod przykryciem.
  7. Zarumienione kawałki wyjmować na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym, żeby pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Jeśli na patelni olej ma właściwą temperaturę panierka nie chłonie tłuszczu w ogóle. Jeśli kąski „piją” tłuszcz, to znaczy, że temperatura oleju jest zbyt niska.
  8. Gotowe porcje podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym z ogórkiem i sosem salsa.    

Dodaj komentarz