Kaszotto z soczewicą zieloną

Uwielbiam kasze. Wszystkie bez wyjątku. W mojej kuchni to właśnie one zajmują największą półkę z surowcami spożywczymi. Każdą lubię za coś innego 😊 Gryczana palona ma swój charakterystyczny smak i zapach. Idealnie komponuje się z gulaszem. Bez jęczmiennej nie byłoby krupniku. Pęczak wyjadałam tacie z termosu na ryby i od tamtej pory go ubóstwiam samego. Bursztynowe ziarenka kaszy bulgur smakują orzechowo i świetnie pasują do wszelkich dań mięsnych. Z gryczanej białej piekę chleb bezglutenowy. Lubię patrzeć, jak szkliste kuleczki kaszy orkiszowej przesypują się niczym drobinki kawioru. Jaglaną zjadam zwykle w śniadaniowej jaglance z owocami albo w muffinkach. Kuskus stosuję jako dodatek do szybkich sałatek. Manna i kukurydziana pojawia się w moich deserach i ciastach. Świat kasz jest niezwykle bogaty. Ale to wszystko tradycyjne sposoby ich wykorzystania w kuchni. Nowością ostatnich miesięcy stały się dania o nazwie: kaszotto. A tak naprawdę, to nic innego jak kasze z różnymi dodatkami. Czasem w jednym daniu pojawia się ich kilka rodzajów. Oto wzór na moje kaszotto z soczewicą zieloną 😊

Kaszotto = kasza bulgur + kasza jęczmienna + soczewica zielona + suszone pomidory + ser feta + pestki dyni

Kaszotto z soczewicą zieloną

(porcja dla 3 osób)

Składniki:

  • 4 łyżki stołowe kaszy bulgur
  • 4 łyżki stołowe kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej
  • 3 łyżki stołowe soczewicy zielonej
  • 4 plastry sera feta – 1/3 kostki (90 g)
  • 6 pomidorów suszonych z oleju
  • sól, pieprz, czosnek granulowany – do smaku  
  • 2 łyżki stołowe pestek dyni

Sposób przygotowania:

  1. Kasze i soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Najlepiej gotować oddzielnie, bo kasze wymagają różnego czasu gotowania. Ugotowane kasze i soczewicę osączyć na durszlaku.
  2. Suche nasiona przełożyć na patelnię.
  3. Pomidory wyjąć ze słoika i pokroić w paski. Przełożyć na patelnię. Podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  4. Gdy ziarno jest ciepłe wyłożyć na wierzch pokrojony w kostkę ser feta i posypać uprażonymi pestkami dyni.
  5. Podawać na ciepło lub zimno.

Dodaj komentarz