Cytrynek

Cytrynek – tak nazwałam to pyszne, trzypoziomowe, ciasto cytrynowe. Dla mnie niezwykle zaskakujące, bo na blachę wylewa się jednolitą masę, która
w trakcie pieczenia rozdziela się na 3 – różniące się konsystencją – warstwy. Część na samym dole przeistacza się w miękki spód. Z warstwy środkowej powstaje budyniowy krem. A wierzchnia porcja ciasta zapieka się niczym biszkoptowa pianka. Córka orzekła, że to regularny zakalec, ale pozostali domownicy zachwyceni smakiem i formą. Summa summarum cytrynek jest bardzo ciekawy i prosty w wykonaniu. To zupełnie inna odsłona deseru do kawy o pięknym cytrynowym smaku i aromacie.   

Cytrynek

(forma 20 cm na 30 cm)

Składniki:

  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 pełna szklanka cukru pudru (150 g)
  • 150 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki (150 g)
  • 2,5 szklanki mleka (575 ml)
  • szczypta soli
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrami na pulchną masę.
  2. Masło rozpuścić i przestudzić dodać do masy żółtkowo-cukrowej.
  3. Dodać przesianą mąkę. Zmiksować.
  4. Wlać mleko i ponownie zmiksować.
  5. Cytrynę dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Skórkę dodać do masy na ciasto.
  6. Ubić pianę z białek z odrobiną soli. Dodać do piany sok z połowy cytryny. Wymieszać. Pianę delikatnie wmieszać w masę ciasta. Masa będzie luźna i tak ma być.
  7. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  9. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz