Dawno nie by艂o na blogu muffinek 馃槉 Lubicie smak kokosowy, a mi臋dzy z臋bami pl膮cz膮ce si臋 kokosowe wi贸rki? Je艣li tak, to te muffinki przypadn膮 Wam do gustu, bo ich wn臋trze, to prawie sam kokos. Moje pierwsze skojarzenie po ugryzieniu: rany! ta masa smakuje, jak 艣rodek batonika Bounty. A wszystko dzi臋ki zaparzeniu wi贸rk贸w kokosowych gor膮cym mlekiem. Po takiej operacji wi贸rki p臋czniej膮 i nabieraj膮 wilgoci, a masa staje si臋 lepka i mi臋kka. Muffinki zupe艂nie nie jak muffinki. Ten kokosowy pomys艂 na pewno zastosuj臋 jeszcze w innym wydaniu. Ale to wkr贸tce 馃槈
Muffinki kokosowe
(porcja na 10 sztuk)
Sk艂adniki:
- 戮 szklanki mleka (200 g)
- 1 艂y偶ka miodu
- 1/3 szklanki cukru (60 g)
- 1,5 szklanki wi贸rk贸w kokosowych (130 g)
- 1 jajo
- 4 艂y偶ki sto艂owe m膮ki pszennej (45 g)
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Spos贸b przygotowania:
- W garnku zagotowa膰 mleko. Doda膰 mi贸d, cukier i wi贸rki. Zagotowa膰. Wystudzi膰.
- Do och艂odzonego doda膰 jajo i m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymiesza膰.
- Przygotowa膰 formy sylikownowe do muffinek (lub blaszk臋) i wy艂o偶y膰 je papilotkami. Do ka偶dej wla膰 mas臋 do 戮 wysoko艣ci papilotki.
- Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut, do wyra藕nego zarumienienia.
- Upieczone wyj膮膰 z foremek i w samych papilotkach wystudzi膰 na kratce.