Dziś w roli głównej kasza gryczana, która wśród konsumentów ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Jej orzechowy smak urzeka, a intensywnie palony zapach roznosi się po całej kuchni w czasie gotowania. To moja ulubiona kasza, pojawia się w kuchni zarówno jako przystawka do dań drugich, jak i dodatek do zupy typu chłodnik, czy słodkiego ciasta z bakaliami. Jest tak charakterystyczna i intensywna, że nie wymaga wielu dodatków. Dlatego dziś w prostej wersji kaszotto ze smażoną cebulą, pieczarkami i serem feta. Kasza gryczana już sama w sobie robi całą robotę i nie ma co przesadzać z dodatkami. Danie pyszne i sycące!
Kaszotto z kaszą gryczaną
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– 100g kaszy gryczanej prażonej
– 1 cebula
– 5 pieczarek
– 1 łyżka masła
– 2 plastry sera feta (70g)
– sól pieprz – do smaku
– natka pietruszki – do posypania
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Osączyć na sicie.
- Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka.
- Pieczarki umyć i pokroić w półprasteki.
- Rozgrzać masło i wrzucić na nie cebulę. Smażyć 3 minuty i dodać pieczarki. Smażyć 2 minuty.
- Na tę samą patelnię przełożyć kaszę. Lekko podprażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem feta.
- Dodać natki pietruszki lub posiekanego lubczyku ogrodowego, wedle upodobań.