Kaszotto z kaszą gryczaną

Dziś w roli głównej kasza gryczana, która wśród konsumentów ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Jej orzechowy smak urzeka, a intensywnie palony zapach roznosi się po całej kuchni w czasie gotowania. To moja ulubiona kasza, pojawia się w kuchni zarówno jako przystawka do dań drugich, jak i dodatek do zupy typu chłodnik, czy słodkiego ciasta z bakaliami. Jest tak charakterystyczna i intensywna, że nie wymaga wielu dodatków. Dlatego dziś w prostej wersji kaszotto ze smażoną cebulą, pieczarkami i serem feta. Kasza gryczana już sama w sobie robi całą robotę i nie ma co przesadzać z dodatkami. Danie pyszne i sycące!

Kaszotto z kaszą gryczaną

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

– 100g kaszy gryczanej prażonej

– 1 cebula

– 5 pieczarek

– 1 łyżka masła

– 2 plastry sera feta (70g)

– sól pieprz – do smaku

– natka pietruszki – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Osączyć na sicie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka.
  3. Pieczarki umyć i pokroić w półprasteki.
  4. Rozgrzać masło i wrzucić na nie cebulę. Smażyć 3 minuty i dodać pieczarki. Smażyć 2 minuty.
  5. Na tę samą patelnię przełożyć kaszę. Lekko podprażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Na wierzch posypać pokrojonym w kostkę serem feta.
  7. Dodać natki pietruszki lub posiekanego lubczyku ogrodowego, wedle upodobań.

Dodaj komentarz