Kapustka młoda

Jakoś tak się złożyło, że do tej pory na blogu nie było młodej kapusty. Gotowałam to proste i pyszne danie (w tym roku) już 2 razy, ale za każdym razem jakieś przeciwności sprawiały, że nie zrobiłam zdjęć. W myśl zasady, że do 3 razy sztuka, tym razem postanowiłam wszystko zaplanować tak, żeby pamiętać o zdjęciach, nakryciu stołu, dodatkach. Nie przewidziałam tylko jednego – pogody. Słońce tak świeciło, że za nic w świecie nie dało się robić zdjęć. Uciekałam z całą aranżacją na płytki z tyłu domu, żeby złapać choć odrobinę cienia. Tymczasem głód rósł, a rodzina się niecierpliwiła, kiedy przyjdę wreszcie do domu i zasiądę za stołem do wspólnego posiłku. I widzicie tak to jest, niby człowiek się postara, zaplanuje, a tu i tak coś stanie na przeszkodzie, żeby spokojnie poczynić dokumentację zdjęciową. I weź tu człowieku nie strać poczucia sprawczości… Ja straciłam ostatnio podwójnie, bo poprzedniej nocy zmarzły mi pomidory w zamkniętym tunelu foliowym. Okryte włókniną pomidory gruntowe też szlag – a w zasadzie mróz – trafił. Ehhhhh…

Kapustka młoda

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 sztuka kapusty młodej (650 g)
  • 1 szklanka bulionu (lub rosołu)
  • 1 sztuka marchewki (120 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka masła
  • 100 g kiełbasy żywieckiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżki stołowe posiekanego kopru zielonego
  • 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści. Umyć i drobno posiekać. Przełożyć do garnka. Podlać szklanką bulionu lub rosołu i dusić do miękkości.
  2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
  3. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
  4. W garnku lub na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i smażyć 3 minuty. Dodać marchew i smażyć jeszcze 3 minuty.
  5. Warzywa przełożyć do garnka z kapustą.
  6. Kiełbaskę drobno pokroić i dołożyć do kapusty. Gdy warzywa miękkie dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
  7. Na koniec dodać koper i szczypior.
  8. Podawać z razowym chlebem. Najlepiej własnego wypieku.

Dodaj komentarz