Egzotyczny sernik na zimno

Dzień Matki – dla mnie to bezdyskusyjnie najpiękniejsze święto w roku! Matką być… Rola doniosła życiowo. Osobiście znaczona kobiecością. Prawdziwie głęboką pisana odpowiedzialnością. Wiecznie żywa w swej nieskończoności… Moja podwójnym kreślona istnieniem.

Wreszcie ciepło na dworze. Można się kąpać w promieniach słońca od samiuśkiego ranka. Wszystko rośnie, kwitnie, pnie się ku niebu. Przyroda bucha majem. Zrobiło się nawet ciutkę egzotycznie. I dlatego taki pomysł na sernik na zimno. Zapytacie: dlaczego egzotyczny sernik? Otóż dlatego, że użyłam do niego galaretki ananasowej, limonkowej i arbuzowej. Na bogato i zupełnie nie po polsku. Smakuje super. Po zrobieniu zdjęć został na talerzyku duży kawałek ciasta. Taki, co najmniej podwójny w stosunku do gabarytów typowego kawałka, jaki ja kroję. Amelka pyta: mamo, mogę ten kawałek? Mówię: dziecko to jest łupa ciasta, jak dla chłopa małorolnego! Córka na to: Eeeee, taaaaaaaaaaam. Dam radę! I dała. Bez najmniejszego kłopotu 😊 Ja nie wiem dlaczego natura jest tak bardzo niesprawiedliwa. Są tacy, co mogą pochłaniać słodycze bezkarnie w mega porcjach i im to w żadne części ciała, jakoś nie wchodzi. Oni, to mają dobrze, prawda? Tylko pozazdrościć 😊 Ale, żeby nie było, że marudzę, to uroczyście oświadczam, że sezon na serniki na zimno w moim domu, uważam za otwarty!

Egzotyczny sernik na zimno

(tortownica o średnicy 23 cm)

Składniki:

– 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

– 200 g sera twarogowego chudego

– 2 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie bardziej słodkie, to warto dodać więcej cukru)

– 2 galaretki ananasowe + 2 szklanki wody

– 1 galaretka limonkowa + 2 szklanki wody

– 1 galaretka arbuzowa + 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Polecam zacząć robienie ciasta od przygotowania galaretek, bo muszą przestygnąć, aby można je było dalej wykorzystać.
  2. Galaretki ananasowe wsypać do miseczki. Rozprowadzić w 2 szklakach wody. Wystudzić.
  3. Galaretkę limonkową i arbuzową rozpuścić w dwóch szklankach wody. W oddzielnych naczyniach. Wystudzić.
  4. Sery przełożyć do miski. Zblendować na jednolitą masę. Dodać cukier puder. Zblendować. Następnie wlać schłodzone galaretki ananasowe. Wymieszać, żeby masa była jednolita. Połowę masy wylać do tortownicy. Odstawić do zastygnięcia do lodówki.
  5. Na zastygniętą masę jasną wylać wystudzoną galaretkę limonkową. Odstawić do zestalenia do lodówki. Odstawić do zastygnięcia do lodówki.
  6. Na wierzch wylać wystudzoną galaretkę arbuzową.
  7. Odstawić do lodówki do zestalenia.
  8. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz