Ziemniaki pieczone w piekarniku

Moja poranna myśl refleksyjna miała treść następującą: czy ziemniak może być ładny…? Proszę się nie śmiać zbyt głośno, ale różne miewam przemyślenia. To akurat było typowo kartoflane 😉 Nie przez przypadek, bo wczoraj na obiad przygotowywałam ziemniaki pieczone w piekarniku. Ale nie tak, jak zwykle, czyli w kawałkach, tylko w całości. W skórkach z fantazyjnymi nacięciami. I zobaczcie sami – ziemniaki wyglądają pięknie, a nie tylko ładnie. Ileż gracji warzywu potrafi dodać umiejętne nacięcie, nieprawdaż 😊 Wniosek: ziemniaki też potrafią zaskoczyć niebanalną urodą. O smaku tych delicji mogłabym się rozpisywać długo, ale po co? Sami musicie przygotować takie pyry z dodatkiem soli, pieprzu czarnego mielonego, czosnku, papryki słodkiej. Serce, nawet najbardziej wymagającego konsumenta, podbije pokrywająca wierzch chrupiąca skórka. Wszystko idealnie zbalansowane. Apetycznie i pysznie. Ach, bym zapomniała jest jeszcze jeden walor ziemniaków pieczonych w ten sposób – są błyskawiczne w przygotowaniu, bo nie trzeba ich obierać, ani kroić. Najwięcej czasu zajmuje samo ich pieczenie. Kończąc ziemniaczane przemyślenia, smacznego życzę wszystkim wiernym czytelni(cz)kom bloga ladydieta.pl 😊

Ziemniaki pieczone w piekarniku

(15 sztuk)

Składniki:

– 15 sztuk ziemniaków surowych podobnej wielkości (może być inna, dowolna ilość)

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka czosnku suszonego

– 1 łyżeczka papryki czerwonej

– 10 łyżek oleju roślinnego (w zależności od ilości ziemniaków)

Sposób przygotowania:

  1. Wybrać ziemniaki podobnego rozmiaru. Ziemniaki – najlepiej odmiany żółtej, umyć dobrze szczoteczką. Nie obierać. Naciąć w poprzek zachowując w nacięciach odległość około 0,5 cm. Nacinać co najmniej na głębokość noża, ale tak, aby nie przeciąć ziemniaka zupełnie.
  2. Przyprawy wymieszać w miseczce.
  3. Każdy ziemniak posmarować olejem. Dokładnie dotrzeć pędzelkiem również w przestrzenie powstałe po nacięciach. 
  4. Nasmarowane olejem ziemniaki maczać w przyprawach. Delikatnie rozchylając nacięcia, aby przyprawy dotarły także do środka.
  5. Ziemniaki doprawione układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec z termoobiegiem przez około 50 minut.
  7. Ziemniaki piec do momentu zrumienienia lub ewentualnego przypieczenia, jeśli lubicie chrupiące.
  8. To świetny dodatek do dań mięsnych, sosów jogurtowych, zsiadłego mleka, chłodnika, czy nawet samego kefiru.

Dodaj komentarz