Świderki szpinakowe

Pytam dzieci, co planują w menu na Dzień Dziecka. Olek: pizza na niskim cieście. Amelka: roladki szpinakowe. Pizza była na obiad, a zamiast roladek powstały na podwieczorek świderki szpinakowe w cieście serowym. Bardzo smaczne i ślicznie wyglądające. Chrupiące i pachnące. Uwielbiam spełniać kulinarne zachcianki moich dzieci 😊

Świderki szpinakowe

(18 sztuk)

Ciasto serowe

Składniki:

– 260 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)

– 1 jajo (70 g)

– 1 łyżka stołowa cukru

– pół szklanki oleju (90 g)

– 3 pełne szklanki mąki pszennej (390 g)

– 2 łyżeczki soli (10 g)

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia (1/2 typowego opakowania – 15 g)

Dodatkowo:

– 1 jajo do posmarowania

Farsz

Składniki:

– 450 g szpinaku mrożonego (brykiet)

– 80 g serka fromage

– 2 ząbki czosnku

– sól, świeżo mielony pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz: szpinak rozmrozić i odparować na patelni, żeby zostało, jak najmniej płynu. Dodać serek i rozpuścić go w szpinaku. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i wystudzić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi mieć wyraźny smak.
  2. Przygotować ciasto: ser rozdrobnić blenderem. Dodać jajko, cukier. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać.
  3. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
  4. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na stolnicy podsypując mąką na cienki placek. Placki równomiernie przyciąć na prostokąty. Na pierwszym placku położyć równomiernie 1/2 farszu, przykryć drugim plackiem. Na niego wyłożyć kolejną porcję farszu. Przykryć plackiem trzecim.
  5. Nożem ciąć paski ciasta o grubości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć w świderek.
  6. Świderki układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach, bo tylko troszkę rosną.
  7. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć świderki, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez 25 minut.
  9. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz