Nie przepadam za pizzą na cienkim cieście, ale Oluś zażyczył sobie taki obiad w Dzień Dziecka. Rano tego dnia dostałam od męża zestaw akcesoriów do pieczenia pizzy, więc bardzo chciałam spróbować. Ciasto jest specyficzne, bo ma bardzo zmniejszoną w stosunku do tradycyjnej pizzy ilość drożdży. To właśnie po to, aby nie rosło, a po upieczeniu zostało zwarte. Jedno jest pewne: w pizzy na niskim cieście zupełnie inaczej odczuwa się smakowo farsz. Dodatki wydają się dużo bardziej intensywne. Zyskujemy nową jakość. Taką pizzę kojarzę z pobytu we Włoszech. Wtedy byłam wręcz oburzona cienkim naleśnikiem, który mi podano, a dziś smak tej pizzy mnie zachwycił. Ciasto jest bardzo chrupiące, co niewątpliwie dodaje mu uroku. W kuchni powstały 4 placki i każdy członek rodziny tworzył własną wersję smakową. Stelaż do pieczenia 4 sztuk na raz w piekarniku sprawdził się doskonale. Polecam to rozwiązanie, bo jest bardzo wygodne. No i najważniejsze – pizza na cienkim cieście piecze się zaledwie 15 minut. Tyle czasu, co nakrycie do stołu i zrobienie sosu. Nie ma nerwowego zaglądania do piekarnika i wielokrotnego zadawania tego samego pytania: mamo, długo jeszcze? 😉
Pizza w stylu włoskim
(4 sztuki)
Ciasto
Składniki:
- 5 szklanek mąki typ 500 (660 g)
- 2 niepełne szklanki ciepłej wody(do 4/5 wysokości) (400 g)
- 4 łyżeczki soli (20 g)
- 20 g świeżych drożdży z kostki (nie mogą być wcześniej mrożone)
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (30 g)
Farsz na 1 pizzę z szynką i szpinakiem
Składniki:
- 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 60 g szynki chudej
- 2 pieczarki
- 1 cebula średnia
- 25 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 5 oliwek czarnych
- 25 g sera żółtego
- oregano – do smaku
Sposób przygotowania:
- Do miski wlać ciepłą wodę. Do wody wsypać sól i rozpuścić. Następnie dodać oliwę, a potem drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
- Wsypać mąkę. Delikatnie mieszać i lekko ugniatać ciasto w misce. Wrażenie, że ilość mąki jest zbyt duża, jest złudne. Wyrobić gładkie ciasto.
- Wyrobione ciasto odstawić do naczynia, np. do miski, lekko podsypanej mąką. Wierzch ciasta posmarować wilgotną dłonią, aby ciasto nie wyschło i nie zrobiła się na nim skorupa. Przykryć szmatką i pozostawić na 60 minut, aby trochę podrosło w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie ciasto wyjąć, przerobić i podzielić na cztery równe części. Uformować kulki. Każdą oddzielnie umieścić w miseczce. Wierzch miseczki owinąć szczelnie folią spożywczą. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 6-8 godzin do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto wyjąć i formować w blaty, bardzo delikatnie rozgniatając za pomocą palców, próbując wtłoczyć powietrze ze środka w brzegi. Każdy placek powinien mieć ok. 30 cm średnicy.
- Każdy blat posmarować koncentratem pomidorowym. Na każdy blat wyłożyć farsz: tartą szynkę, pokrojone w plastry i uduszone pieczarki, pociętą w plastry cebulę, uduszony z czosnkiem szpinak, połówki oliwek i starty żółty ser. To przykład farszu przykładowego. Każdy może dowolnie wykonać własną kompozycję smakową.
- Pizze przykryte farszem wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalnej mocy, ok. 220 stopni Celsjusza. W tej temperaturze piec pizzę, około 15 minut. Do zarumienienia boków.