Pizza w stylu włoskim

Nie przepadam za pizzą na cienkim cieście, ale Oluś zażyczył sobie taki obiad w Dzień Dziecka. Rano tego dnia dostałam od męża zestaw akcesoriów do pieczenia pizzy, więc bardzo chciałam spróbować. Ciasto jest specyficzne, bo ma bardzo zmniejszoną w stosunku do tradycyjnej pizzy ilość drożdży. To właśnie po to, aby nie rosło, a po upieczeniu zostało zwarte. Jedno jest pewne: w pizzy na niskim cieście zupełnie inaczej odczuwa się smakowo farsz. Dodatki wydają się dużo bardziej intensywne. Zyskujemy nową jakość. Taką pizzę kojarzę z pobytu we Włoszech. Wtedy byłam wręcz oburzona cienkim naleśnikiem, który mi podano, a dziś smak tej pizzy mnie zachwycił. Ciasto jest bardzo chrupiące, co niewątpliwie dodaje mu uroku. W kuchni powstały 4 placki i każdy członek rodziny tworzył własną wersję smakową. Stelaż do pieczenia 4 sztuk na raz w piekarniku sprawdził się doskonale. Polecam to rozwiązanie, bo jest bardzo wygodne. No i najważniejsze – pizza na cienkim cieście piecze się zaledwie 15 minut. Tyle czasu, co nakrycie do stołu i zrobienie sosu. Nie ma nerwowego zaglądania do piekarnika i wielokrotnego zadawania tego samego pytania: mamo, długo jeszcze? 😉

Pizza w stylu włoskim

(4 sztuki)

Ciasto

Składniki:

  • 5 szklanek mąki typ 500 (660 g)
  • 2 niepełne szklanki ciepłej wody(do 4/5 wysokości) (400 g)
  • 4 łyżeczki soli (20 g)
  • 20 g świeżych drożdży z kostki (nie mogą być wcześniej mrożone)
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek (30 g)

Farsz na 1 pizzę z szynką i szpinakiem

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 60 g szynki chudej
  • 2 pieczarki
  • 1 cebula średnia
  • 25 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 oliwek czarnych
  • 25 g sera żółtego
  • oregano – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlać ciepłą wodę. Do wody wsypać sól i rozpuścić. Następnie dodać oliwę, a potem drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży.
  2. Wsypać mąkę. Delikatnie mieszać i lekko ugniatać ciasto w misce. Wrażenie, że ilość mąki jest zbyt duża, jest złudne. Wyrobić gładkie ciasto.
  3. Wyrobione ciasto odstawić do naczynia, np. do miski, lekko podsypanej mąką. Wierzch ciasta posmarować wilgotną dłonią, aby ciasto nie wyschło i nie zrobiła się na nim skorupa. Przykryć szmatką i pozostawić na 60 minut, aby trochę podrosło w temperaturze pokojowej.
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć, przerobić i podzielić na cztery równe części. Uformować kulki. Każdą oddzielnie umieścić w miseczce. Wierzch miseczki owinąć szczelnie folią spożywczą. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 6-8 godzin do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ciasto wyjąć i formować w blaty, bardzo delikatnie rozgniatając za pomocą palców, próbując wtłoczyć powietrze ze środka w brzegi. Każdy placek powinien mieć ok. 30 cm średnicy.
  6. Każdy blat posmarować koncentratem pomidorowym. Na każdy blat wyłożyć farsz: tartą szynkę, pokrojone w plastry i uduszone pieczarki, pociętą w plastry cebulę, uduszony z czosnkiem szpinak, połówki oliwek i starty żółty ser. To przykład farszu przykładowego. Każdy może dowolnie wykonać własną kompozycję smakową.  
  7.  
  8. Pizze przykryte farszem wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalnej mocy, ok. 220 stopni Celsjusza. W tej temperaturze piec pizzę, około 15 minut. Do zarumienienia boków.

Dodaj komentarz