Szukacie pomysłu na weekendowy obiad? Bardzo proszę: filet z kurczaka zapiekany w bardzo nietypowy sposób. Choć może powinnam powiedzieć inaczej, zapiekany jest typowo, bo w piekarniku, ale udziwnieniem jest to, co na kawałku mięsa spoczęło. Nie bardzo przepadam za określeniem: ”pod pierzynką”, ale w tym wypadku to nie pierzynka, ale wielowarstwowa kołdra zimowa 😉 Bo na filecie leży: tarty ziemniak, plasterki pomidora, krążki cebuli, trochę majonezu i tartego sera. Ufff…Jak widzicie filet zapiekany pod urozmaiconą w składzie porcją warzyw. Pomysł oryginalny nie mój, tylko mojej bratowej Asi. Najpierw dostałam fotkę dania, a potem zadzwoniłam o wskazówki techniczne, jak zrobić. Bardzo dziękuję za inspirację, bo ja bym na coś takiego sama nie wpadła 😊
Filet z kurczaka zapiekany pod warzywami
(6 porcji)
Składniki:
- 600 g fileta z kurczaka
- 3 sztuki ziemniaka (250 g)
- 2 sztuki pomidora (200 g)
- 1 cebula (120 g)
- 6 łyżeczek majonezu
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Filet pojedynczy z kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 części. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Pomidora umyć i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w krążki.
- Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach.
- Na każdy kawałek fileta położyć łyżkę tartych ziemniaków, 2 plastry pomidora, 2 krążki cebuli, 1 łyżeczkę majonezu, 1 łyżkę tartego sera.
- Porcje układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Danie jest tak sycące, ze nie potrzeba do niego już żadnych dodatków węglowodanowych. Samo smakuje najlepiej.