Batoniki wieloziarniste

Pamiętam, jak w czasie studiów na SGGW (uczelnię nazywaliśmy rubasznie: Szkołą Główną Gwiezdnych Wojen), na wykładzie z przedmiotu: Biologiczne Podstawy Produkcji Żywności, Pani Profesor zadała pytanie: Jakie rośliny wystarczyłyby człowiekowi do przeżycia, gdyby zabrakło innej żywności? Zapadła cisza, bo każdy student, wie, kiedy należy milczeć – zawsze, gdy pada pytanie zadawane na forum. Ta maniera towarzyszy studentom chyba od czasów Kazimierza Wielkiego. Gdy ja pytam wszystkich obecnych na auli – nie odpowiada nikt 😊 To zawsze skuteczna metoda na uciszenie sali, wystarczy zadać pytanie i zapada ciiiiiiiiiiisza, jak makiem zasiał 😉 Ale zmierzam do meritum, czyli do brzegu, jak to zwykł mawiać mój znajomy 😉 Otóż… Pani Profesor powiedziała, że do przeżycia człowiekowi wystarczą rośliny zbożowe i orzechy. Wyjaśniła nam, że zawierają esencję składników odżywczych, które niezbędne są człowiekowi, do przetrwania. W ziarnach, pestkach i orzechach ukryte jest białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. Czyli i makro-, i mikroskładniki odżywcze. Od tamtej pory stałam się zwolenniczką produktów zbożowych i ze zbolałym sercem podchodzę zawsze do konieczności wykluczenia glutenu z diet moich pacjentów. Czynię to jedynie w tych przypadkach, gdy ze względów medycznych należy zastosować dietę eliminacyjną. Uwielbiam zbożowe i orzechy, bo w nich zawarta jest esencja składników odżywczych. I jestem o tym przekonana całą sobą. A dziś moja skłonność do wieloziarnistości przyjęła formę batoników 😉 Czaiłam się z ich przygotowaniem dość długo, aż nadszedł ten właściwy moment weny kulinarnej i stworzyłam pyszną wersję zdrowej przekąski. Dla mnie to idealna słodycz na każdą okazję. Już nie mogę się doczekać porannej kawy i mojego batonika. Dobrego dnia! 😊

Batoniki wieloziarniste

(na formę o wymiarach 28 cm na 24 cm)

Składniki:

  • ¾ szklanki nasion słonecznika (90 g)
  • ¾ szklanki pestek dyni (80 g)
  • 1 szklanka włoskich (100 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
  • 1 szklanka siemienia lnianego (90 g)
  • 1/2 szklanki ziarna białego sezamu (50 g)
  • 1 szklanka rodzynek (110 g)
  • 1 szklanka daktyli suszonych (120 g)
  • 3 jaja
  • 3 łyżki stołowe miodu pszczelego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (50 ml)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki suche umieścić w misce i wymieszać. Następnie dodać jaja, miód i olej. Ponownie wymieszać.
  2. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, żeby nie było wolnych przestrzeni. Jak zostaną w masie nierówności, to placek będzie się kruszyć podczas krojenia na batoniki.
  3. Blachę wstawiać do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. Odstawić do wystudzenia.
  5. Chłodny wieloziarnisty placek pokroić ostrym nożem na mniejsze formy. Najwygodniej batoniki o dowolnym kształcie i rozmiarze. Moja batoniki mają ok. 3 cm szerokości i 8 długości.
  6. Każdy batonik zawinąć w papierek – do wygodnej konsumpcji.

Dodaj komentarz