Kurczak w curry z ananasem

Amelka nie przepada za połączeniem mięsa z owocami i słodkim smakiem. Mięso ma być zawsze na słono, pikantnie – tak po męsku 😉 Ja z kolei zupełnie odwrotnie. Uwielbiam mięso z owocami sezonowymi, a jesienią z suszonymi. Schab ze śliwką i morelą to moja ulubiona wędlina świąteczna. Latem wersje słodkie i egzotyczne kojarzą mi się z lekkością i delikatnością obiadów w upalne dni. I tak powstał pomysł z kurczakiem w curry z ananasem. Córka na wieść o takim obiedzie skomentowała:

– mamo, tylko nie rób za dużo, bo jak to będzie niedobre, to kto to potem zje…?

Nie ma to jak przezorność dziecka 😊 Niewiele słuchając wyjęłam mięso, przesmażyłam i dodusiłam z ananasem. Posmakowałam i już wiedziałam, że to super połączenie smakowe. Zawołałam córkę, która po wejściu do kuchni skomentowała woń słowami:

– mamo, ale to obłędnie pachnie.

Przezornie dodałam:

– włóż sobie sama na talerz, żeby nie było, że naładowałam Ci za dużą porcję niedobrego  (podkreśliłam dobitnie to słowo) jedzenia.

Po czym oddałyśmy się konsumpcji. Córka wpałaszowała porcję większą od mojej – znaczy się smakowało. Jedynie z grzeczności by nie zjadła 😉 Wysłała zdjęcie koledze, który stwierdził, że podanie tego dania jest bardzo eleganckie i wygląda, jak w wykwintnej restauracji. Ależ my jadamy uroczyście 😊

Kurczak w curry z ananasem

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki stołowe przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 10 cm jasnej części pora (50 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ sztuki ananasa (lub 1 puszka ananasa w kawałkach)
  • sól, pieprz – do smaku
  • 300 g ryżu białego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić curry i usmażyć na łyżce oleju na patelni. Gdy miękkie patelnię zamknąć i zostawić.
  2. Na drugiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pora pokrojonego w cienkie krążki. Dodać posiekany czosnek i ananasa pokrojonego w kawałki. Do gorącego dodać miękkie mięso. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  4. Na gorący ryż wykładać sos. Udekorować pietruszką.
  5. Można podać ryż w większej miseczce, a sos z mięsem w mniejszej. Wkładając miseczki jedna w drugą. Takie podanie jest bardzo eleganckie.

Dodaj komentarz