Zapiekanka z cukinią i kozim serem

Dalej podążamy w kierunku ekskluzywnej kuchni. Danie dość pracochłonne, bo wszystko trzeba pokroić, poprzekładać i zapiec. Oczywiście musi być cukinia, bo mamy jest pod dostatkiem, a poza tym ja za tym – jakże – wdzięcznym warzywem, wprost przepadam.  Plastry warzyw poukładane na sobie, przełożone szpinakiem i kurkami. W między czasie boczek (sic!) przesmażony z cebulą. Tak, tak – zjadłam boczek. Chyba pierwszy raz w życiu… Córka mówi: Jedz mamo! Jesteś sucha, jak wiór. Więc zjadłam. Niby nic szczególnego, a jednak połączenie smakowe świetne. Ja zapiekankę z cukinią serwowałam w pojedynczych kokilkach, ale bez problemu można ją upiec w naczyniu żaroodpornym, czy na blasze w piekarniku. Warto poświęcić czas na przygotowanie. Smak rekompensuje wkład energii 😊

Zapiekanka z cukinią i kozim serem

(6 porcji)

Składniki:

  • 500 g młodej cukinii
  • 500 g ziemniaków
  • 450 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli
  • 300 g kurek
  • 2 cebule (160 g)
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 100 g sera koziego

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć, nie obierać. Pokroić w plasterki grubości 0,5 centymetra.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry grubości 0,5 centymetra.
  3. Szpinak przełożyć na patelnię i odparować. Dodać czosnek, gałkę, tymianek i sól. Doprawić do smaku.
  4. Kurki porwać na drobne kawałki i przesmażyć krótko na patelni.
  5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na suchej patelni. Gdy miękka dodać pokrojony w drobniutką kosteczkę boczek wędzony. Usmażyć, żeby wytopić wszelki tłuszcz.
  6. Ser kozi zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach.
  7. Przygotować naczynie do pieczenia. Przekładać warstwami: cukinię, ziemniaki, szpinak, boczek z cebulą, cukinię i ziemniaki. Na wierz posypać serem kozim.
  8. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  9. Podawać gorące.
  10. Bardzo dobrze smakuje następnego dnia podgrzane przed jedzeniem w kuchence mikrofalowej.

Dodaj komentarz