Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Danie obiadowe wymyślane na poczekaniu. Było mięso z szynki, ale obie z córką nie miałyśmy chęci na spaghetti. Szynka miała zostać zmielona. Pojawił się pomysł kotletów mielonych, ale ja za smażeniem nie przepadam. Za to lubię wszelkie dania zapiekane, więc padło na zapiekankę. Idziemy z Amelką dalej w kulinarnych rozważaniach na temat strawy na obiad… Do mięsa przydałyby się ziemniaki, ale się skończyły. Makaron? – nieeeeeeeeee. W domu remont, więc zakupy odpadają. Zerknęłam do szafki i znalazłam ryż brązowy. Ryż z mięsem – sama nie wiem… Nie przekonamy się, dopóki nie spróbujemy. Ze śmiechem stwierdziłyśmy, że damy cukinię, bo ona uratuje wszystko 😉 I uratowała, choć tak naprawdę to nie trzeba było nic ratować. Składniki świetnie się skomponowały smakowo. Jedyna „wada” zapiekanki, jest taka, że nie daje się jej ładnie wyporcjować na talerze. Bo rozpada się, jak chce, tworząc na talerzu kolorowy chaos. Byłyśmy tak głodne (zapach unoszący się podczas pieczenia, efektywnie pobudził żołądki do pracy), że forma dania miała drugorzędne znaczenie. Ważne, że było pysznie 😊

Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

(6 porcji)

Składniki:

  • 600 g mięsa z szynki
  • 130 g cebuli
  • 420 g cukinii
  • 100 g marchewki
  • 100 g ryżu brązowego
  • 20 g sera koziego (może być inny ser)
  • sól, pieprz, czosnek – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zemleć w maszynce do mielenia mięsa na sitku pasztetowym.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na suchej patelni. Przepuścić przez maszynkę i dodać do mięsa. Przełożyć na rozgrzaną patelnie i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.   
  3. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w plastry ok. 0,5 cm. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Ryż ugotować do postaci al dente w lekko osolonej wodzie.
  5. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na drobnych oczkach.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć plastry cukinii. Na nie wyłożyć połowę mięsa. Na mięso ponownie plastry cukinii i marchewki. Na warzywa wyłożyć ryż. Przykryć pozostałą częścią mięsa. Na wierzch wyłożyć trzecią warstwę cukinii i pozostałą marchew.
  7. Wierzch posypać tartym serem.
  8. Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Można z termoobiegiem.
  9. Świetnie smakuje z surówką z kapusty białej i marchewki. 

Dodaj komentarz