Pianka z borówkami

Dostałam od koleżanki borówki. Trochę zamroziłam, ale jakoś nie czułam się spełniona. Pozostała część owoców spozierała na mnie z miseczki. Na zegarze wybiła 22. Dzieci nie śpią, więc rzuciłam w eter pomysł przygotowania ciasta. Nie musiałam 2 razy powtarzać i moje pociechy były na dole. Stanęliśmy wszyscy przy kuchennym blacie i po 5 minutach spód ciasta wylądował w piekarniku. Potem studzenie, przygotowanie pianki i zapieczenie wierzchu. Przed 23 udaliśmy się grzecznie do łóżek upojeni przecudnym śmietankowym aromatem. Zasypialiśmy jak w bajce, zanurzeni w słodyczy. Super pomysł na wieczorną terapię zapachem. A rano frajda z robienia zdjęć. I słońce – nie tylko – za oknem 😊   

Pianka z borówkami

(forma 28 cm na 24 cm)

Ciasto kruche

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych (100 g)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (220 g)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (150 g)
  • ¾ szklanki cukru (130 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki masła (100 g)

Pianka z białek

Składniki:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (180 g)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego (80 g)
  • ½ aromatu śmietankowego
  • 450 g borówek

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalać jogurtem. Odstawić na 10 minut do spęcznienia. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i roztopione, wystudzone masło. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapiec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem. Wystudzić.
  2. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy będą ubite zacząć dodawać porcjami cukier. Cały czas miksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać aromat. Zmiksować.
  3. Na podpieczony, zimny spód z kruszonki wyłożyć ubitą pianę z białek. Wyrównać i ułożyć owoce. Lekko je wcisnąć w piankę. Na wierzch wyłożyć pozostałą część ciasta.
  4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez ok. 35 minut. Do złotobrązowego koloru ciasta kruchego.
  5. Wystudzić na kratce, choć przyznam, że ciepłe smakuje wybornie.

Dodaj komentarz