Niedzielne śniadanie musi być uroczyste. Konsumowane na spokojnie, bez pośpiechu, z możliwością delektowania się każdym kęsem posiłku. Najlepiej jedzone na tarasie i doborowym towarzystwie. Ja mam zwykle przy sobie Olka i trzy koty. Muszę przyznać, że koty rano są niezawodne. Bywa, że przynoszą sobie coś własnego i zostawiają dla mnie pod drzwiami. Odwdzięczam się, jak mogę i również je częstuję swoim jedzeniem 😊 A dziś kapusta pekińska z wędzonym łososiem, arbuzem i pomidorkami z doniczek na tarasie. Sałatka kolorowa i wytworna. Bez sosu, jedynie skropiona cytryną. I oczywiście chleb razowy własnego wypieku. Pyszny początek dnia. Teraz mogę ruszyć na Pilatessssssssss 😊
Sałatka z łososiem i arbuzem
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 1 ogórek gruntowy
- 100 g arbuza czerwonego
- 100 g łososia wędzonego
- 10 pomidorków koktajlowych żółtych
- 2 plastry cytryny
- natka pietruszki – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Kapustę pokroić drobno i ułożyć na spodzie talerza.
- Na sałatę wyłożyć pokrojonego w plasterki ogórka i arbuza w kostkę.
- Na wierzch położyć kawałki wędzonego łososia.
- Na rybę ułożyć połówki pomidorków.
- Całość skropić sokiem z cytryny.
- Udekorować pietruszką.
- Podawać z razowym pieczywem – najlepiej własnego wypieku.