Sałatka z łososiem i arbuzem

Niedzielne śniadanie musi być uroczyste. Konsumowane na spokojnie, bez pośpiechu, z możliwością delektowania się każdym kęsem posiłku. Najlepiej jedzone na tarasie i doborowym towarzystwie. Ja mam zwykle przy sobie Olka i trzy koty. Muszę przyznać, że koty rano są niezawodne. Bywa, że przynoszą sobie coś własnego i zostawiają dla mnie pod drzwiami. Odwdzięczam się, jak mogę i również je częstuję swoim jedzeniem 😊 A dziś kapusta pekińska z wędzonym łososiem, arbuzem i pomidorkami z doniczek na tarasie. Sałatka kolorowa i wytworna. Bez sosu, jedynie skropiona cytryną. I oczywiście chleb razowy własnego wypieku. Pyszny początek dnia. Teraz mogę ruszyć na Pilatessssssssss 😊

Sałatka z łososiem i arbuzem

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek gruntowy
  • 100 g arbuza czerwonego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 10 pomidorków koktajlowych żółtych
  • 2 plastry cytryny
  • natka pietruszki – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pokroić drobno i ułożyć na spodzie talerza.
  2. Na sałatę wyłożyć pokrojonego w plasterki ogórka i arbuza w kostkę.
  3. Na wierzch położyć kawałki wędzonego łososia.
  4. Na rybę ułożyć połówki pomidorków.
  5. Całość skropić sokiem z cytryny.
  6. Udekorować pietruszką.
  7. Podawać z razowym pieczywem – najlepiej własnego wypieku.

Dodaj komentarz