Od dawna miałam chęć na smakowe pieczywo. A w zasadzie na taki placek, który będzie smakowy, a nie będzie pizzą. Więc ów smak musi muszą mu nadać składniki, a nie farsz, jak to się dzieje w pizzy. Zaczęłam wymyślać, co mogę włożyć do ciasta, żeby wyrosło i nie zostało nadmiernie obciążone, a z drugiej strony, żeby było wyraźne w smaku. Wybór padł na oliwki i suszone pomidory, bo placek miał mieć charakter śródziemnomorski. Wyglądał pięknie już jako surowy. Amelka stwierdziła, że jest niesamowity. Po upieczeniu można było podziwiać nie tylko jego wygląd, ale i smak. Byliśmy po obiedzie, więc wyniosłam placek na desce na taras, żeby tylko zrobić zdjęcia. Wzięłam nóż, ucięłam kawałki, na co Amelka stwierdziła:
– Mamooooooooo, weź już skończ cykać te fotki. Daj mi wreszcie kawałek placka i pozwól się zaszyć w pokoju…
Tak też uczyniłam. Wolę córki wypełniłam. Ale Amelka nie odeszła do pokoju po pierwszym kawałku. Została na kolejne. Ja też się zajadałam z przyjemnością. Na tę degustację nadjechał Olek. Z powściągliwością dla nowości, jednocześnie widząc nasze rozsmakowane twarze, poprosił o mały kawałek, zaznaczając, że ma być bez pomidorka. Powiem tylko, że nie poprzestał na jednym, a każdy kolejny kawałek był większy od poprzedniego. I tak to najedzeni po obiedzie, spożyliśmy ponad połowę placka na jeden raz. Zastanawiam się, czy popadliśmy w obżarstwo, czy tylko niewinnie eksplorowaliśmy przestrzeń zarezerwowaną dla kulinarnych smakoszy 😉
Placek chlebowy z oliwkami
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
- 20 g drożdży
- ¾ szklanki wody (125 g)
- ½ łyżeczki cukru (2,5 g)
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- 20 zielonych oliwek
- 7 sztuk pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki stołowe ziaren sezamu – do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy. Do miski połamać drożdże, zalać wodą i wsypać cukier. Rozmieszać, żeby rozpuścić drożdże. Zasypać 1 łyżką mąki na wierzchu. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać olej, czosnek, zioła, pokrojone w krążki oliwki czarne i zielone oraz pozostałą część mąki. Zarobić elastyczne ciasto.
- Odstawić ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu ciasto przerobić w dłoniach. Rozwałkować na blasze piekarnika cienki placek. Ułożyć na nim połówki pomidorków. Posypać po wierzchu sezamem. Odstawić na 10 minut do lekkiego napuszenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut.
- Odstawić do przestygnięcia. U nas większość placka została zjedzona na ciepło 😊