Placek chlebowy z oliwkami

Od dawna miałam chęć na smakowe pieczywo. A w zasadzie na taki placek, który będzie smakowy, a nie będzie pizzą. Więc ów smak musi muszą mu nadać składniki, a nie farsz, jak to się dzieje w pizzy. Zaczęłam wymyślać, co mogę włożyć do ciasta, żeby wyrosło i nie zostało nadmiernie obciążone, a z drugiej strony, żeby było wyraźne w smaku. Wybór padł na oliwki i suszone pomidory, bo placek miał mieć charakter śródziemnomorski. Wyglądał pięknie już jako surowy. Amelka stwierdziła, że jest niesamowity. Po upieczeniu można było podziwiać nie tylko jego wygląd, ale i smak. Byliśmy po obiedzie, więc wyniosłam placek na desce na taras, żeby tylko zrobić zdjęcia. Wzięłam nóż, ucięłam kawałki, na co Amelka stwierdziła:

– Mamooooooooo, weź już skończ cykać te fotki. Daj mi wreszcie kawałek placka i pozwól się zaszyć w pokoju…

Tak też uczyniłam. Wolę córki wypełniłam. Ale Amelka nie odeszła do pokoju po pierwszym kawałku. Została na kolejne. Ja też się zajadałam z przyjemnością. Na tę degustację nadjechał Olek. Z powściągliwością dla nowości, jednocześnie widząc nasze rozsmakowane twarze, poprosił o mały kawałek, zaznaczając, że ma być bez pomidorka. Powiem tylko, że nie poprzestał na jednym, a każdy kolejny kawałek był większy od poprzedniego. I tak to najedzeni po obiedzie, spożyliśmy ponad połowę placka na jeden raz. Zastanawiam się, czy popadliśmy w obżarstwo, czy tylko niewinnie eksplorowaliśmy przestrzeń zarezerwowaną dla kulinarnych smakoszy 😉     

Placek chlebowy z oliwkami

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • ¾ szklanki wody (125 g)
  • ½ łyżeczki cukru (2,5 g)
  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 20 zielonych oliwek
  • 7 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki stołowe ziaren sezamu – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Do miski połamać drożdże, zalać wodą i wsypać cukier. Rozmieszać, żeby rozpuścić drożdże. Zasypać 1 łyżką mąki na wierzchu. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać olej, czosnek, zioła, pokrojone w krążki oliwki czarne i zielone oraz pozostałą część mąki. Zarobić elastyczne ciasto.
  2. Odstawić ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu ciasto przerobić w dłoniach. Rozwałkować na blasze piekarnika cienki placek. Ułożyć na nim połówki pomidorków. Posypać po wierzchu sezamem. Odstawić na 10 minut do lekkiego napuszenia.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut.
  4. Odstawić do przestygnięcia. U nas większość placka została zjedzona na ciepło 😊

Dodaj komentarz