Indyk w sosie morelowym

Super pomysł na obiad świąteczny, gdy wszyscy razem mogą zasiąść do stołu. Kiedy domownicy mogą zjeść posiłek bez odgrzewania i przechowywania w lodówce. Co prawda ten indyk doskonale smakuje również na zimno, czy też po podgrzaniu następnego dnia, to jednak najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Na gorąco. Jego soczystości nie można się nadziwić, bo kęsy rozpływają się w ustach. Amelka zawsze zachwycona wykrzykuje, że to mięso jest super! Sos morelowy podkreśla wykwintny charakter posiłku. Idealna kompozycja smaku i zapachu. A pozostałości (jeśli cokolwiek zostanie) po obiedzie sprawdzają się jako dodatek do sałatek i pyszna wędlina. Dla mnie delikatność tego mięsa, to absolutny hit kulinarny.

Indyk w sosie morelowym

(8 porcji)

Składniki:

– 1 kg mięsa z fileta indyka

– 2 szklanki bulionu warzywnego

– 150 g suszonych moreli

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, oczyścić z błon. Osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Odłożyć na noc do lodówki.
  2. Przyprawione mięso z indyka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przykryte wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec 30 minut.
  3. W tym czasie morele zalać gorącym bulionem. Przykryć talerzykiem i odstawić do namoczenia przez 30 minut pieczenia mięsa.
  4. Po 30 minutach pieczenia naczynie z mięsem otworzyć i wlać bulion oraz przełożyć namoczone morele. Sosem polać mięso i zamknąć. Wstawić do piekarnika i piec dalej.
  5. Po 10 minutach otworzyć i ponownie mięso polać sosem. Czynność powtórzyć.
  6. Łącznie mięso powinno się piec 60 minut. Po tym czasie je wyłączyć i zostawić w piekarniku na 5 minut.
  7. Wyjąć mięso i zawinąć w folię aluminiową. Wyjąć owoce moreli, a nadmiar płynu odlać do szklanki. Owoce rozdrobnić blenederem na gładki sos. Można zostawić kilka moreli do dekoracji. Jeśli sos po zblendowaniu jest zbyt gęsty, to dolać do niego odpowiednią ilość płynu uprzednio odlanego do szklanki.
  8. Gdy sos już gotowy mięso rozwinąć i kroić w plastry.
  9. Pozostałą porcję mięsa ponownie zawinąć w folię aluminiową i tak przechowywać.
  10. Po wystudzeniu, indyk pieczony w ten sposób, świetnie smakuje jako wędlina na kanapki.

Dodaj komentarz