Paluchy z marchewką

Wracam do tematu pieczywa na szybko, czyli rozwiązania dla tych, którzy widzą sens wypieku własnego pieczywa, ale nie mają na to czasu. Jeśli używamy drożdży, to proces musi trwać. Ale jeśli użyjemy, jako spulchniacza sody, albo proszku do pieczenia, to proces skracamy do mieszania składników i formowania. Potem już tylko czas pieczenia, ale to odbywa się bezobsługowo. A po 25 minutach już możemy cieszyć się domowymi paluchami z marchewką. Dla mnie to super odmiana w stosunku do codziennego chleba razowego.

Paluchy z marchewką

(7 sztuk)

Składniki:

  • 2 sztuki marchewki (190 g)
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 (70 g)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa nasion białego sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i poddusić kilka minut. Tak, aby odparować nadmiar wilgoci z marchewki, a jednocześnie zmiękczyć powstałe wiórki. Wystudzić. Wbić jajka. Wymieszać.
  2. Do miski przesypać mąkę, dodać sodę, sól i sezam. Wymieszać. Przełożyć masę marchwiową. Dobrze wymieszać.
  3. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta wielkości piłki do tenisa ziemnego. Spłaszczać w dłoniach.
  4. Paluchy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut.
  6. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz