Chłodnik biały z ziemniaczaną spiralką

Kolejny dzień upałów przed nami. Powietrze gorące, niczym powiew znad Sahary. Takiego ciepła nie daje się zapomnieć, zwłaszcza, gdy doświadcza się go w środku naszej polskiej zimy. Taki właśnie „podgrzany” wiatr czułam na twarzy, na lotnisku w Szarm el-Szejk, w grudniu ubiegłego roku. Od kilku dni afrykańskie suche i parzące powietrze unosi się wokół nas. Dlatego szukam ochłody w posiłkach prosto z lodówki. Takim pomysłem jest chłodnik z przewagą zielonych warzyw: ogórka surowego, kiszonego, cukinii, szczypioru i koperku. Wszystkie warzywa zatopione w cudownie schłodzonym kefirze. Jako dodatek pieczone ziemniaki w postaci spiralek. Ubóstwiane przez moje dzieci, a określane, jako: ziemniaki na patyku.  

Chłodnik biały z ziemniaczaną spiralką

(porcja dla 2 osób)

Chłodnik zielony

Składniki:

  • 450 ml kefiru
  • 1 ogórek zielony
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 mała cukinia
  • 2 rzodkiewki
  • 1 garść listków szczawiu
  • 1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
  • sól, pieprz – do smaku

Spiralka ziemniaczana:

Składniki:

– 4 ziemniaki

– 4 łyżki oleju

– sól, pieprz, czosnek suszony – do smaku

– 4 patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Kefir przelać do garnka.
  2. Wszystkie warzywa umyć dokładnie i osuszyć.
  3. Ogórka i cukinię (ze skórką), ogórka kiszonego i rzodkiewkę pokroić w kostkę.
  4. Szczaw umyć i posiekać drobno. Sparzyć wrzątkiem na sicie i wystudzić.
  5. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki połączyć w garnku i dobrze wymieszać.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Przelać do dzbanka i przed podaniem dobrze schłodzić.
  9. Ziemniaki dokładni umyć szczoteczką. Pociąć w spiralki. Ja używam do tego specjalnego narzędzia do rozdrabniania warzyw. Można pokroić ziemniaki w plastry i nabić na patyczek.
  10. Ziemniaki polać olejem i posypać przyprawami.
  11. Piec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
  12. Schłodzony chłodnik podawać z ziemniakami pieczonymi w spiralkach.

Dodaj komentarz