Sałatka z selerem i tuńczykiem

Miałam wczoraj przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne w Klubie Aktywnego Seniora. Przygotowałam receptury, ale na miejscu okazało się, że nie ma wszystkich produktów. Trzeba było improwizować z tego, co było. To miała być sałatka z wędzonym kurczakiem. Ale w miejsce nieobecnego kurczaka użyliśmy tuńczyka z puszki i gotowane na twardo jaja. Efekt pozytywnie zaskoczył uczestników. Ja zadowolona z wariacji smakowej. Fajny pomysł do wykorzystania na przyszłość. Połączenie tuńczyka, ananasa i selera marynowanego uważam za bardzo udane.

Sałatka z selerem i tuńczykiem

(4 porcje)

Składniki:

– 1 puszka ananasa w kawałkach

– 1 słoik selera marynowanego

– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

– 2 jaja

– 1 łyżka stołowa majonezu

– 1 łyżka stołowa musztardy

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ananasa, selera i tuńczyka osączyć na sicie.
  2. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić.
  3. Do miski przełożyć ananasa, selera, tuńczyka. Dodać pokrojone w duże cząstki jajka.
  4. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku majonezem, musztardą, solą i pieprzem.

Dodaj komentarz