Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne – zawijaski ze szpinakiem. Dla mnie to fajna przekąska do szkoły, czy pracy. Smakują zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej. Połączenie szpinaku z twarogiem i serem feta, poprawia wartość odżywczą posiłku, bowiem obecny w liściach kwas szczawiowy (substancja antyodżywcza) zostaje związany wapniem z serów. A ponadto w daniu znajduje się jeszcze pokaźna ilość wapnia dostępnego dla organizmu. Smacznie i zdrowo – tak lubię najbardziej.
Zawijaski ze szpinakiem
(18 sztuk)
Ciasto serowe
Składniki:
– 125 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)
– 1 jajo (70 g)
– 1 łyżeczka cukru
– 1/4 szklanki oleju (45 g)
– 1,5 szklanki mąki pszennej (195 g)
– 1 łyżeczka soli (5 g)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)
Dodatkowo:
– 1 jajo do posmarowania
Farsz
Składniki:
– 200 g szpinaku mrożonego (brykiet)
– 50 g sera feta
– 2 ząbki czosnku
– sól, świeżo mielony pieprz, papryka czerwona – do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz: szpinak rozmrozić i odparować na patelni, żeby zostało, jak najmniej płynu. Dodać serek i rozpuścić go w szpinaku. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i wystudzić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi mieć wyraźny smak.
- Przygotować ciasto: ser rozdrobnić blenderem. Dodać jajko, cukier. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać.
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek podsypując mąką w razie potrzeby. Placki równomiernie przyciąć na prostokąt. Na pierwszym placku położyć równomiernie 1/2 farszu, przykryć drugim plackiem. Na niego wyłożyć kolejną porcję farszu. Przykryć plackiem trzecim.
- Nożem ciąć paski ciasta o grubości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć w świderek. Świderki układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach, bo tylko troszkę rosną.
- Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć świderki, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez 25 minut.
- Wystudzić na kratce.