Zawijaski ze szpinakiem

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne – zawijaski ze szpinakiem. Dla mnie to fajna przekąska do szkoły, czy pracy. Smakują zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej. Połączenie szpinaku z twarogiem i serem feta, poprawia wartość odżywczą posiłku, bowiem obecny w liściach kwas szczawiowy (substancja antyodżywcza) zostaje związany wapniem z serów. A ponadto w daniu znajduje się jeszcze pokaźna ilość wapnia dostępnego dla organizmu. Smacznie i zdrowo – tak lubię najbardziej.

Zawijaski ze szpinakiem

(18 sztuk)

Ciasto serowe

Składniki:

– 125 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)

– 1 jajo (70 g)

– 1 łyżeczka cukru

– 1/4 szklanki oleju (45 g)

– 1,5 szklanki mąki pszennej (195 g)

– 1 łyżeczka soli (5 g)

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)

Dodatkowo:

– 1 jajo do posmarowania

Farsz

Składniki:

– 200 g szpinaku mrożonego (brykiet)

– 50 g sera feta

– 2 ząbki czosnku

– sól, świeżo mielony pieprz, papryka czerwona – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz: szpinak rozmrozić i odparować na patelni, żeby zostało, jak najmniej płynu. Dodać serek i rozpuścić go w szpinaku. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i wystudzić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi mieć wyraźny smak.
  2. Przygotować ciasto: ser rozdrobnić blenderem. Dodać jajko, cukier. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać.
  3. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
  4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek podsypując mąką w razie potrzeby. Placki równomiernie przyciąć na prostokąt. Na pierwszym placku położyć równomiernie 1/2 farszu, przykryć drugim plackiem. Na niego wyłożyć kolejną porcję farszu. Przykryć plackiem trzecim.
  5. Nożem ciąć paski ciasta o grubości około 2 cm. Każdy pasek zwinąć w świderek. Świderki układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach, bo tylko troszkę rosną.
  6. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
  7. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć świderki, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez 25 minut.
  8. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz