Ciasto serowe z malinami i jagodami

Piękne, kolorowe ciasto serowe z malinami i jagodami. Powstawało w sposób nietypowy. Bym rzekła w myśl powiedzenia: potrzeba matką wynalazku 😊 Bo, gdy pojawiła się we mnie nieprzejednana chęć zjedzenia czegoś słodkiego, to wyjęłam z lodówki to, co miałam i postanowiłam z tego przygotować ciasto. W takich chwilach kłóci się wewnątrz mnie zawsze głos rozsądku zawodowego (głos rodzica) i krzyczący, jak małe dziecko głos zachcianki (czyli dziecka). Nie było wyjścia, trzeba było uzgodnić postawę z wewnętrznym dorosłym. Zaczęły się negocjacje 😊 Ciasto, ok, ale może jakieś ciut zdrowsze, dlatego dużo sera. Oszczędnie z cukrem i dużo owoców. A potem już tylko frajda z robienia zdjęć i smakowania słodyczy. Wewnętrzne dziecko zajadało zachwycone, wewnętrzny rodzic trochę się boczył, a wewnętrzny dorosły trzymał rękę na pochłanianej porcji. Zapanował wewnętrzny spokój na bazie wypracowanego kompromisu 😊 I wszystko wewnętrzne 😉   

Ciasto serowe z malinami i jagodami

(forma 28 cm na 24 cm)

Ciasto

Składniki:

– 250 g twarogu chudego

– 5 łyżek stołowych oleju

– 5 łyżek stołowych mleka

– 1 jajo

– 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 550 (320 g)

– 5 łyżek stołowych cukru (60 g) 

– szczypta soli

– 15 g proszku do pieczenia (1/2 typowego opakowania)

Nadzienie

Składniki:

– 250 g serka homogenizowanego naturalnego

– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)

– 1 jajo

– 300 g malin

– 100 g jagód

Ponadto:

– cukier puder do posypania

– listki mięty i 10 malin – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozetrzeć widelcem. Dodać olej, mleko i jajko. Wymieszać.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  3. Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
  4. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Równomiernie rozgnieść.
  5. Przygotować nadzienie: serek homogenizowany wymieszać z cukrem wanilinowym i jajkiem. Masę wyłożyć na ciasto. Na masę ułożyć świeże owoce.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Udekorować listkami mięty i malinami.

Dodaj komentarz