Ciasto marchwiowe

Szybkie i proste, a jednocześnie smaczne i zasobne w witaminę A i błonnik pokarmowy – ciasto marchwiowe. Uwielbiam takie desery. Bo jednak w świecie słodyczy warto poruszać się z rozsądkiem. A skoro trudno odmówić sobie smaku słodkiego, to – o ile to możliwe – należy wybierać to, co „zdrowsze”. Dla mnie to ciacho jest właśnie przykładem wartościowej łakoci. Polecam dla dzieci w miejsce tradycyjnych batonów impulsowych.

Ciasto marchwiowe

(tortownica o średnicy 30 cm, 20 porcji)

Składniki:

  • 1/3 szklanki cukru brązowego (60 g)
  • 1 niepełna szklanka oleju roślinnego (180 g)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 200 (ok. 250 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (7 g)
  • 1 łyżeczka sody (7 g)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki kakao (15 g)
  • 2 szklanki surowej tartej marchwi (250 g)
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać cukier. Dolać olej i wymieszać mikserem. Do masy wbijać pojedynczo jaja cały czas miksując.
  2. Następnie do miseczki dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i kakao.
  3. Zmiksować dokładnie na jednolitą masę.
  4. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dodać do masy ciasta. Wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać.
  5. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku, żeby spokojnie stygło.
  8. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz